18 mai 2024, 0:32

Elevii români ar putea învăța în școli verzi în curând

Elevii români ar putea învăța în școli verzi în viitorul apropiat, în contextul în care România urmează să trimită la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a putea beneficia de cele 30 de miliarde de euro ce-i revin prin Mecanismul European de Reziliență și Redresare, potrivit rfi.ro.

Astfel, printre condițiile pentru accesarea fondurilor respective, se numără faptul că autoritățile trebuie să depună proiecte pe mediu și educație, cum ar fi construirea de școli prietenoase cu mediul.

În acest context, directoarea executivă a asociației Greenitiative, Felicia Ienculescu-Popovici, a explicat cum arată o școală verde.

”O școală verde înseamnă și o școală eficientă energetic. Suntem obligați prin diverse legi deja votate în Parlamentul României să facem clădiri eficiente energetic, clădiri care folosesc eficient apa, care folosesc chiar surse regenerabile de energie (…). Putem să ne gândim la materiale de construcții care nu fac rău mediului și care chiar ajută mediul, de exemplu, materiale reciclate sau naturale, materiale locale”, a explicat aceasta.

Totodată, aceasta mai explică cât de importantă e calitatea aerului într-o școală.

”Poate să-și genereze propria energie și poate să aibă facturi foarte reduse (…). Mai este vorba și de calitatea aerului într-o școală verde. Am cunoștință despre un proiect, cred că al Asociației Inginerilor de Instalații, care au monitorizat calitatea aerului în școli din București și au ieșit niște rezultate îngrozitoare, pur și simplu, copiii se îmbolnăvesc acolo și nu dau randament, calitatea aerului interior este foarte proastă, e foarte mult CO2 și foarte puțin oxigen, iar toate astea ar trebui reglate”, a mai explicat aceasta.

Sursă foto: itsybitsy.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol