29 martie 2024, 10:42

Doar trei la sută dintre ecosistemele lumii mai sunt intacte

Potrivit unui nou studiu, peste 97% dintre habitatele terestre și-au pierdut integritatea ecologică. Reintroducerea speciilor dispărute în anumite zone ar putea schimba însă această situație. Puține dintre teritoriile terestre au rămas neatinse de activitatea umană. Studiul publicat în revista Frontiers in Forests and Global Change arată că nu mai mult de 2,9% din suprafața Pământului mai poate fi considerată ca fiind intactă din punctul de vedere al faunei.

În afară de Antarctica, care nu a fost luată în considerare, singurele zone sălbatice care nu au fost afectate de activitatea umană se găsesc în principal în pădurile tropicale din Amazon și Congo, pădurile și tundrele din estul Siberiei și în nordul Canadei, precum și în Sahara. Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii au combinat date cartografiate ale impactului oamenilor asupra biodiversității folosind indici precum „amprenta umană”, care oferă diferiți indicatori (densitatea populației umane, infrastructura rutieră, teren cultivat etc.) cu hărți care arată locurile unde animalele, în principal mamiferele, au dispărut din habitatul lor original.

O mare parte din ceea ce considerăm că este habitat intact este lipsit de specii care au fost vânate de oameni sau pierdute din cauza speciilor invazive sau a bolilor. Interesant este faptul că multe zone identificate ca „intacte din punct de vedere ecologic” coincid cu teritoriile administrate de comunitățile indigene. Aceste comunități au jucat un rol esențial în menținerea integrității ecologice a acestor zone.

Autorii studiului consideră că mai este timp să acționăm. Ei sugerează reintroducerea a una până la cinci specii bine definite pentru a restabili integritatea ecologică a anumitor zone afectate. Din aproximativ 3% din terenul „intact” în prezent, am urca astfel la 19% sau chiar la 24%. Transformarea ecosistemului prin reintroducerea speciilor a fost deja demonstrată în trecut. Reintrodus în 1995, lupul cenușiu, de exemplu, a avut un impact semnificativ asupra Parcului Național Yellowstone din SUA.

Reintroducerea speciilor este o măsură locală de conservare, ale cărei beneficii ar trebui studiate. Restaurarea ecosistemelor este un proces complex; nu este suficient să se reintroducă speciile, ci și să se protejeze întreaga comunitate (faună și floră) și habitatul. Mai mult, autorii nu au luat în considerare amenințările viitoare, cum ar fi schimbările climatice, ceea ce va duce la un stres suplimentar pentru populații și au fost interesați în principal de faună și mai ales de mamifere, fără a studia plantele și pădurile care sunt, de asemenea, afectate în mod deosebit de amprenta umană.

Foto: „Elephants – Serengeti National Park safari – Tanzania, Africa” by David Berkowitz, CC BY 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol