15 aprilie 2024, 12:50

Două focare de poluare, stinse de Garda de Mediu

Garda de Mediu a identificat, în acest sfârșit de săptămână, mai multe locuri în care deșeurile erau pregătite pentru incendiere sau deja ardeau.

„Ca măsură de prevenție, împreună cu Garda de Mediu, Jandarmeria Română și Poliția Română am intervenit în județul Ilfov, în zonele care generează poluarea unei părți a Bucureștiul, chiar în momentul când se aprindeau focurile pentru arderile de cabluri și anvelope. Sunt hectare întregi de vetre și grămezi întregi de cauciucuri pregătite pentru incinerare, iar străzile sunt pline de sute de copii”, a transmis șeful Gărzii Naționale, Octavian Berceanu, potrivit green-report.ro.

Astfel, sâmbătă, angajații Gărzii de Mediu au stins două focare de poluare, semnalate de cetățeni, și au împiedicat incendierea unor cantități mari deșeuri, într-o altă zonă din apropierea Bucureștiului.

Sursă foto: Facebook

„Rămâne să comparați voi calitatea aerului în contextul în care norii joși și incendiile ar fi favorizat valori mari pe senzorii sistemelor alternative de monitorizare a calității aerului”, a mai scris Berceanu pe pagina de Facebook.

În a treia zi de acțiune au fost stinse trei focare din Glina, Ilfov, unde erau incinerate cabluri și cauciucuri, comisarul de Mediu subliniind că direcția vântului era spre București.

Locuitorii Capitalei s-au obișnuit ca în weekend să aibă loc episoade de poluare extremă, în care senzorii stațiilor de monitorizare a aerului deveneau roșii. Pentru unul dintre ultimele astfel de episoade dintr-o noapte de la sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile au dat vina pe trafic, în condițiile în care deplasările după ora 23 erau interzise. În unele zone, în aer era un miros metalic, iar oamenii scriau pe Facebook că nu pot respira în case.

Sursă foto: Facebook

Octavian Berceanu a declarat că își dorește digitalizarea instituției pe care o conduce și înființarea Sistemului de Urmărire al Deșeurilor, similar sistemului SUMAL.

„Pasiunea mea este mediul, adică protejarea pădurilor, a aerului, a apelor și a calității vieții. Din 1999 conduc șantiere de reconstrucție ecologică, precum Copșa Mică. În ultimii 20 de ani am împădurit mii de hectare de terenuri defrișate, am organizat sute de acțiuni de prindere a celor care tăiau ilegal pădurile sau împușcau animalele pentru divertisment. Unul din proiectele mele este Pădurea București, prima pădure urbană născută după revoluție”, a transmis Berceanu pe site-ul USR.

Sursă foto: green-report.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol