18 mai 2024, 7:36

Cantități enorme de deșeuri sufocă un râu din Bosnia

Câteva insule mari de deșeuri s-au format pe râul Drina din Bosnia și Herțegovina, lângă orașul Višegrad, anunță Euronews. Acestea reprezintă o urgență de mediu și amenință o hidrocentrală regională.

Insulele sunt formate din sticle de plastic, scânduri de lemn, butoaie ruginite și alte gunoaie. În amonte, afluenții Drinei din Muntenegru, Serbia și Bosnia transportă și mai multe deșeuri, după ce apele umflate în timpul iernii s-au revărsat peste depozitele de deșeuri de lângă malurile râului. Oficialii spun că în fiecare an, lângă Višegrad, sunt scoase din Drina între 6.000 și 8.000 de metri cubi de deșeuri.

O barieră spartă în această săptămână a provocat o acumulare masivă de gunoi pe râu. Problema nu este nouă, deoarece țările balcanice au o gestionare deficitară a deșeurilor și tone de gunoi ajung în mod curent în râuri. Bosnia, Serbia și Muntenegru nu au făcut prea multe pentru a remedia problema, chiar dacă încearcă să adere la Uniunea Europeană.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol