18 iunie 2024, 12:08

Debitul Dunării la intrarea în țară crește săptămâna aceasta

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunțat că debitul Dunării la intrarea în ţară va creşte pe parcursul săptămânii până la valoarea de 5.800 metri cubi/secundă.

Este vorba despre secțiunea Baziaș, potrivit Agerpres.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând partea a doua a intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Hârşova.

Astfel, în intervalul 24 – 30 ianuarie, prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în creştere în primele două zile ale intervalului de prognoză, datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, dislocării formaţiunilor de gheaţă şi propagării pe râurile din nordul centrul, vestul şi sud – vestul ţării şi în general staţionare pe celelalte râuri.

În restul intervalului de prognoză debitele medii zilnice vor fi în scădere.

„În primele două zile ale intervalului, pe fondul de niveluri ridicate, înregistrate pe unele râuri din zonele de deal şi munte din sud – vestul, vestul şi nord-vestul ţării şi ca urmare a precipitaţiilor lichide, însemnate cantitativ, prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot înregistra creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente în majoritatea bazinelor hidrografice vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare în primele duă zile ale intervalului şi apoi în extindere şi intensificare până la sfârşitul intervalului de prognoză”, arată hidrologii, potrivit sursei citate.

Sursă foto: imperialtransilvania.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol