23 aprilie 2024, 19:40

Cum să faceți cumpărături mai ecologice

O familie medie de patru americani aruncă în fiecare an aproximativ 1.500 de dolari în alimente nemâncate, potrivit Departamentului de Agricultură. În SUA, risipa de alimente este estimată la 30 – 40 la sută din aprovizionarea cu alimente, cu pierderi de aproximativ 30 la sută la nivel de consumator. Iar acest lucru nu include deșeurile datorate ambalajelor. Nu există nicio modalitate de a atenua fiecare impact negativ, dar ne putem schimba obiceiurile, pentru a ne face amprenta de carbon puțin mai ușoară. Un domeniu în care putem avea un impact imediat este modul în care cumpărăm, depozităm și gătim mâncarea.


Să cumpărăm doar ceea ce vom folosi! De exemplu, dacă ați cumpărat o pungă de verdeață mixtă înseamnă că veți mânca salată, dar, dacă veți cumpăra legume întregi pentru salată, înseamnă că veți pierde din mâncarea respectivă, pentru că probabil veți arunca unele părți, cum ar fi rădăcinile sau capetele.


Să plecăm de acasă cu o listă de cumpărături! Folosiți pix și hârtie, descărcați o aplicație sau lipiți o tablă albă pe frigider: găsiți o modalitate de a urmări ceea ce aveți nevoie, observând pe măsură ce articolele se epuizează. Decideți ce veți mânca în săptămâna următoare sau două și adăugați aceste ingrediente, cu cantitățile necesare, astfel încât să nu cumpărați excesiv. Înainte de a finaliza lista, luați în considerare eluri de mâncare care ar putea folosi acele ultime bucăți din dulap sau din frigider.


Să reducem călătoriile inutile la magazin! Reducerea călătoriilor inutile la băcănie este deosebit de importantă în timpul pandemiei, când practicăm distanțarea fizică, dar este, de asemenea, un obicei bun pe care să ni-l formăm. Dacă puteți, vizitați magazinul sau comandați mâncarea printr-un serviciu nu mai mult de o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni. O a doua călătorie poate fi în mijlocul săptămânii, pentru a lua alimente proaspete și fructe și legume.


Să cumpărăm alimente cultivate local! Mergeți la piețele fermierilor din apropiere sau intrați în programe agricole susținute de comunitate. Multe dintre acestea folosesc ambalaje limitate sau vă permit să vă aduceți propriile ambalaje. Adesea vânzătorii își cresc alimentele în mod organic. Pentru că mâncarea este cultivată în apropiere, se folosește mai puțin combustibil pentru a o aduce la voi. Dacă aveți resturi, găsiți pe cineva care să le primească sau găsiți un frigider comunitar sau o cămară unde puteți dona.


Să ne folosim propriile ambalaje! Mulți dintre noi ne aducem propriile pungi de cumpărături pentru a ne transporta mâncarea acasă. Articolele mari, cum ar fi bananele, puneți-le direct în coș. Pentru articolele mai mici sau mai delicate, să aveți pungi reutilizabile, cum ar fi pungi de plasă lavabile sau cele pentru spălarea rufelor delicate la mașină. Când cumpărați cereale sau nuci, căutați coșuri în vrac și întrebați vânzătorii dacă este bine să vă aduceți propriile recipiente. La supermarket, după ce vă cântăriți produsele, puneți-le pe toate într-o singură pungă, pe care lipiți toate etichetele. Spălați în mod regulat toate produsele, precum și pungile reutilizabile.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol