25 aprilie 2024, 15:41

Noi ne relaxăm, planeta se îngrijorează din nou: cresc nivelurile de poluare

După o scădere a nivelurilor poluării, datorită izolării din pandemia Covid-19, acestea revin la valorile lor pre-pandemice, potrivit unei analize a imaginilor din satelit, realizată de Agenția Spațială Europeană (ESA). Pe măsură ce restricțiile slăbesc în unele țări, iar oamenii revin la activități obișnuite, nivelurile de dioxid de azot, un poluant atmosferic cauzat cel mai frecvent de emisiile provenite de la mașini, revin la nivelurile lor anterioare. ESA a folosit ca exemplu imagini din China, având în vedere că anul trecut țara a avut o reducere semnificativă a poluanților atmosferici.

Aceste imagini, realizate de ESA folosind datele de la satelitul Copernicus Sentinel-5P, arată concentrațiile medii lunare de dioxid de azot în China în februarie 2019, februarie 2020 și februarie 2021. Harta arată fluctuația nivelurilor pe trei perioade, roșu închis indicând concentrații mari de dioxid de azot.

La 23 ianuarie 2020, lumea a intrat în primul blocaj, în Wuhan, China, într-un efort de a opri răspândirea bolii. Această izolare a creat precedentul pentru măsuri similare în alte orașe din țară, punând capăt activităților zilnice, inclusiv industriei și traficului. Fabricile și alte industrii au fost închise și oamenii au fost închiși în casele lor. Măsuri similare au fost apoi puse în aplicare la nivel mondial în următoarele săptămâni și luni.

Între februarie 2019 și februarie 2020, concentrațiile de dioxid de azot din Beijing au scăzut cu 35%. În Chongqing, scăderea a fost de 45%. În februarie 2021, însă, Beijingul a revenit la niveluri similare, în timp ce Chongqing aproape și-a dublat cifrele de dinainte de Covid-19.

O tendință similară este posibilă în SUA. În martie 2020, imaginile din satelit au arătat mai puțin dioxid de azot în aer peste SUA, în special în zonele de pe coasta de vest, care au fost blocate devreme în pandemie. O calitate mai bună a aerului ar fi putut salva între 50.000 și 75.000 de oameni de la moarte prematură.

Claus Zehner, managerul misiunii Copernicus Sentinel-5P de la ESA:

„Ne așteptam ca poluarea aerului să revină pe măsură ce blocajele sunt ridicate pe tot globul. Concentrațiile de dioxid de azot din atmosfera noastră nu depind doar de activitatea umană. Condițiile meteo, cum ar fi viteza vântului și acoperirea cu nori, afectează, de asemenea, aceste niveluri; cu toate acestea, o cantitate mare din aceste reduceri se datorează restricțiilor. În următoarele săptămâni și luni, ne așteptăm la creșteri ale concentrațiilor de dioxid de azot și în Europa.”

Aceste date sunt datorate instrumentului Tropomi de la bordul satelitului Copernicus Sentinel-5P, prima misiune Copernicus dedicată monitorizării atmosferei noastre.

„Caracteristicile speciale ale satelitului Copernicus Sentinel-5P, cu rezoluția sa spațială ridicată și capacitatea exactă de a observa urme de gaze, în comparație cu alte misiuni ale satelitului atmosferic, ne permit să generăm aceste hărți unice de măsurare a concentrației de dioxid de azot din spațiu”, a explicat Zehner.

Instrumentul Tropomi cartografiază o multitudine de urme de gaze, precum: dioxid de azot, ozon, formaldehidă, dioxid de sulf, metan, monoxid de carbon și aerosoli; toate acestea afectează aerul pe care-l respirăm și, prin urmare, sănătatea și climatul.

Foto: ESA


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol