25 iunie 2024, 9:34

COP 26 > Secretarul general ONU: „Ne săpăm propriile morminte”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, în deschiderea oficială a Conferinţei ONU privind modificările climatice (COP26), la Glasgow, că ”ne săpăm propriile morminte” arzând combustibili fosili şi distrugând mediul. Guterres a apreciat că anunţuri recente ale unor guverne potrivit cărora situaţia modificărilor climatice poate fi inversată sunt ”o iluzie”, întrucât angajamente ale unor ţări ridică semne de întrebare.

Guterres îndeamnă marile puteri economice – inclusiv puteri emergente precum China – ”să facă un efort suplimentar”, deoarece ele sunt cele mai mari poluatoare cu gaze cu efect de seră.

Secretarul general al ONU a criticat, de asemenea, o confuzie cu privire la obiectivele reducerii emisiilor poluante şi a anunţat înfiinţarea unui nou grup de experţi care să propună ”norme clare” de măsurare a angajamentelor întreprinderilor şi altor actori care nu sunt state.

Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson a deschis lucrările COP26 avertizând că lumea este legată la un ”dispozitiv apocaliptic”. El a comparat situaţia Terrei cu cea a agentului secret fictiv James Bond legat de un dispozitiv apocaliptic care va distruge planeta şi care încearcă să găsească un mijloc de a-l dezamorsa.

 


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol