18 iulie 2024, 22:25

Consecințe grave după erupția vulcanului La Soufriere: Întreaga populație a rămas fără apă potabilă și electricitate

După erupția vulcanului La Soufriere, întreaga populaţie a insulei Saint Vincent, situată în sudul Caraibelor, a rămas fără apă potabilă şi electricitate. Vulcanul situat în nordul insulei a erupt ultima dată vineri.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, potrivit CNN.

Totodată, circa 20.000 de persoane evacuate de pe insulă au încă nevoie de adăpost, a precizat Stephane Dujarric, citând rapoartele Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), după ce, potrivit ONU, aproximativ 3.500 de persoane au fost transportate în 85 de adăposturi de urgenţă.

„Erupţia a afectat majoritatea mijloacelor de trai din partea de nord a insulei, inclusiv cultivarea bananelor, iar fluxurile de cenuşă şi de lavă au împiedicat circulaţia persoanelor şi a mărfurilor”, a explicat Dujarric într-o conferinţă de presă.
Tremurăturile se simţeau încă din week-end şi o nouă explozie a avut loc luni, potrivit Centrul de Cercetări Seismice al Universităţii din Indiile de Vest (UWI).

Totodată, conform OCHA, „explozii, însoţite de căderi de cenuşă, similare sau cu o magnitudine mai mare, vor continua să apară în următoarele câteva zile”.

La Soufriere, cu o înălţime de 1.178 metri, este singurul vulcan activ de pe Saint Vincent. În timpul unei erupţii din 1902, aproximativ 1.500 de oameni au murit. Ultima erupţie s-a produs în 1979.

Sursă foto: loopnewsbarbados.com.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol