12 iulie 2024, 19:50

Cel mai liniștit sezon al incendiilor de vegetație din Australia din ultimii zece ani

După ce incendiile de vegetaţie din ultimii doi ani au ars o suprafaţă de mărimea Turciei, din Australia, anul acesta țara a avut parte de cel mai liniştit sezon al incendiilor de vegetaţie din ultimul deceniu.

„Ziua de astăzi marchează sfârşitul oficial al perioadei de pericol de incendii de vegetaţie”, a arătat Serviciul Rural de Pompieri din New South Wales (NSW) într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare, potrivit Reuters.

Astfel, anul acesta au fost înregistrate 5.500 de apeluri de urgenţă asociate incendiilor în New South Wales, fiind jumătate din numărul de anul trecut, potrivit Serviciului Rural de Pompieri din acest stat australian.

Totodată, anul acesta au ars 31.000 de hectare, comparativ cu 5,5 milioane de hectare distruse pe teritoriul NSW în timpul incendiilor din „Vara Neagră” de anul trecut.

Condiţiile mai puţin periculoase pentru declanşarea incendiilor au fost influenţate de fenomenul climatic La Nina, sub auspiciile căruia Australia a înregistrat cea mai ploioasă vreme din ultimii patru ani şi cea mai răcoroasă vară din ultimii nouă ani, cu dezavantajul de a fi afectată însă de inundaţii masive în unele regiuni de pe coasta de est.

Clima din Australia s-a încălzit cu aproximativ 1,44 grade Celsius din 1910, iar sudul ţării a înregistrat în ultimele decenii o reducere cu 10-20% a precipitaţiilor din sezonul rece.

Austalienii s-au confruntat, luna acesta, cu cele mai grave inundaţii de peste jumătate de secol pe coasta de est, zeci de mii de persoane fiind evacuate din calea apelor.

Sursă foto: ziare.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol