12 septembrie 2024, 13:32

„Ceapa aurie de Buzău”, de la Buzău în SUA și înapoi la Buzău

De-a lungul timpului, soiurile vechi de legume au fost înlocuite cu semințe importate, pentru câștiguri comerciale rapide, până când unele au dispărut. Numărul soiurilor pierdute este de ordinul miilor, se arată într-un studiu realizat de cercetătorul buzoian Costel Vînătoru, de la Sta­țiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Studiul arată că am pierdut peste 2.600 de soiuri, consultând doar o parte din listele oficiale ale ministerului. Unele din aceste resurse genetice se află conservate în bănci de gene din străinătate. „Ceapa aurie de Buzău” este o astfel de legumă, creație a cercetării locale, pentru care se depun eforturi în vederea recuperării ei fizice, dar și din punct de vedere juridic.

Din acest soi, au fost aduse 50 de semințe de la o bancă de gene din SUA, după demersuri ce au durat un an. Semințele erau păstrate la Banca de gene a Universității Cornell. România nu are acord de schimb cu banca respectivă, așa că a fost stabilit un acord de schimb pe persoană fizică. Pachetul cu cele 50 de semințe conținea și două documente: un certificat fitosanitar, din care rezultă că semințele sunt libere de boli și dăunători și un document prin care li se dă cercetătorilor din Buzău dreptul de a utiliza semințele.

În acest moment, cercetătorii se ocupă de reconstituirea soiului, ceea ce va dura mai mulți ani, pentru că este vorba despre o plantă bienală. În primul an se produce bulbul, acesta se introduce în pământ și se produce sămânța. Timpul de ameliorare este mult mai lung decât la o plantă anuală. Cercetătorii speră ca, prin 2022-2023 să o obțină și, cel mult în 2024, să o reînmatriculeze sub un alt nume, deoarece denumirea „ceapa aurie de Buzău” este deținută acum de americani.

Dacă Banca de gene de la Buzău ar deveni funcțională, mii de soiuri autohtone ar putea fi puse din nou în producție. Chiar și după acest moment, va urma o perioadă îndelungată pentru recuperarea soiurilor românești. Costel Vînătoru a mai avut și alte acțiuni pentru recuperarea unor soiuri de plante autohtone pierdute. El a adus din Germania semințe de vinete Danubiana (produse în București), tomate Aurora (soi care a fost obținut la Buzău) și roșii țigănești (cultivate la Buzău în 1957).

Foto: Eunice, Wikimedia, CC BY-SA


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol