12 iulie 2024, 21:34

Legumicultorii din țară susțin „Banca de gene” de la Buzău

Reprezentanții asociațiilor de legumicultori din județele Ilfov, Olt și Buzău, precum și din alte părți ale țării, și-au exprimat susținerea față de proiectul privind funcționarea unei „Bănci de gene” la Buzău. În cadrul unei întâlniri cu Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ei au salutat înființarea acestei bănci de semințe care va fi condusă de cercetătorul Costel Vînătoru, recunoscut în țară și în străinătate.

Banca de gene va păstra zestrea genetică a țării, în domeniul legumicol. Asociațiile au spus că doresc să sprijine financiar acest proiect.

Avem nevoie de biodiversitate, avem nevoie de semințe și rase autohtone, a spus Ion Păunel, fondatorul Uniunii Salvăm Țăranul Român.

Susținerea asociațiilor legumicole din țară este cu atât mai importantă cu cât proiectul funcționării unei Bănci de gene la Buzău a fost abandonat de autorități la sfârșitul anului 2019, deși există o hotărâre de guvern de înființare a băncii și există și un sediu pentru aceasta, în Parcul Crâng din municipiul Buzău.

Costel Vînătoru a explicat autorităților cu fiecare ocazie că Banca de Gene este singura instituție care poate asigura semințele legumelor adevărate românești, cu certificat de autenticitate. La începutul acestei săp­tămâni, cercetă­torul a fost invitat la o discuție de către ministrul Agriculturii, în care a avut ocazia să explice ce înseamnă această Bancă de gene și care sunt beneficiile ei la nivel națio­nal.

„România a semnat și ratificat Tratatul de la Nagoya, materializat în Legea 36 din 2019, în care s-a angajat, la nivel internațional, că va armoniza legislația și va face ce este necesar pentru conservarea resurselor genetice și a biodiversității”, a spus Vînătoru.

Funcționarea unei Bănci de gene la Buzău ar însemna o resursă de semințe pe care le vor putea cultiva legumicultorii în câmp, în spații protejate sau chiar în grădini, fiind vorba ­des­pre legumele care se cultivau odinioară.

Foto: Jurnalul de Buzău


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol