17 aprilie 2024, 21:20

Ce spune ministrul Mediului despre taxa pe plasticul nereciclat

Ministrul Mediului Tánczos Barna a discutat, în cadrul conferinței Green Report „Taxa pe plastic nereciclat”, despre taxa pe plasticul nereciclat.

În acest context, acesta este de părere că România nu va ajunge la o rată de colectare-reciclare atât de mare încât să scape de plata taxei pe plasticul necesar impusă de Uniunea Europeană, potrivit green-report.ro.

Cu toate acestea, ministrul crede că industria nu este singura care ar trebui să achite aceste sume.

“Suma trebuie plătită şi cu siguranţă nu vom ajunge la o rată de colectare-reciclare atât de mare încât să scăpăm de o parte din această sumă. Şi atunci decizia va fi una destul de grea. Eu nu aș împovăra doar industria pentru că bunurile care ajung în consum trebuie ambalate, altfel nu se poate. Industria nu ambalează pentru că vrea sau de dragul punerii pe piaţă a ambalajului. Industria face ambalarea pentru că altfel produsele nu se pot pune pe piaţă, sunt condiţii stricte de păstrare, de garanţie şi altfel nu se poate”, a declarat ministrul Mediului, potrivit sursei citate.

Astfel, Barna spune că toţi actorii implicaţi sunt responsabili, nu neapărat pentru punerea pe piaţă a acestor ambalaje, dar pentru managementul deşeurilor “care ajung înapoi într-un sistem naţional care la un moment dat, golite de produse ajung înapoi undeva într-un sistem naţional gestionat şi influenţat de toţi actorii”.

“O să plătim taxe şi penalităţi la nesfârşit dacă nu schimbăm mentalităţi de la cele mai fragede vârste, de la cinci ani, la copii, la liceeni, la studenţi. Dacă nu venim să schimbăm ceva în ţară, o să avem taxe şi penalităţi interminabile. Un sistem corect de recuperare şi tranzacţionare si reciclare ne vor duce la o performaţă, altfel ne vom minţi singuri”, a spus ministrul.

Sursă foto: smartcityblog.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol