„Forma urmează natura”, spune Koichi Takada despre viziunea sa pentru o locuință de familie pozitivă din punct de vedere al amprentei de carbon. Denumită „Casa floarea-soarelui”, aceasta are un design inspirat de floarea galbenă binecunoscută și de modul în care ea se întoarce mereu spre soare, scrie Designboom.
Recent, Uniunea Europeană a solicitat „o nouă mișcare europeană de tip Bauhaus” pentru a contribui la atingerea țintei de zero emisii de carbon până în 2050.
Citește și:
Are Europa materiile prime necesare pentru „viitorul verde”?
Casa este proiectată pentru regiunea italiană Umbria, renumită pentru terenurile sale agricole și câmpurile galbene de floarea-soarelui, unde valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și mai puternice.
Panourile solare de pe acoperișul casei cu petale se rotesc, declanșate de senzori, pentru o expunere maximă la soare. Structura circulară a casei se mișcă în jurul unei „tulpini” centrale și permite discurilor superioare să producă cu până la 40% mai multă energie decât panourile solare statice. Energia care nu este utilizată poate fi condusă în rețea sau stocată în „semințele” bateriei.
Apa de ploaie este colectată și utilizată pentru irigare și spălarea toaletei. Perimetrul din jurul acoperișului umbrește ferestrele de dedesubt și ajută la ventilație, iar un mecanism rotativ secundar peste pereții de sticlă protejează clădirea de radiația solară.
Fiecare etaj al casei are variante cu un apartament cu două sau trei dormitoare, iar fiecare clădire poate avea până la trei etaje. Scalabilitatea deschide posibilitatea de a crea un cartier pozitiv climatic, inspirat de câmpurile de floarea-soarelui, în care plantele se autoorganizează, desfășurându-se în zig-zag pentru a evita supraaglomerarea și a maximiza expunerea la lumina soarelui.
Foto: Designboom
Comentariile sunt oprite pentru acest articol