28 martie 2024, 22:45

Carnea crescută în laborator ajunge în restaurante și reduce poluarea

În restaurantele din Singapore se servește deja un meniu cu trei feluri de mâncare produsă fără sacrificarea animalelor. Puiul de cultură a fost cultivat în bioreactoare, similare cu cele folosite pentru a face bere sau iaurt, de către start-up-ul american Eat Just.

Carnea, denumită Good Meat, a fost aprobată pentru vânzare de către Agenția pentru Standarde Alimentare din Singapore în decembrie 2020 și este primul produs din carne cultivat din lume care se vinde comercial. Mesele sunt servite de un restaurant numit „1880”, care își propune să provoace dezbateri cu privire la ceea ce mâncăm.

Carnea cultivată se obține prin recoltarea celulelor stem din țesutul muscular, înainte de a le pune într-o substanță care are tot ceea ce au nevoie celulele pentru a crește și a se dezvolta. La un moment dat, acestea sunt încurajate să se diferențieze și ele devin celule musculare, care se îmbină pentru a forma fibre musculare primitive.

Carnea cultivată în laborator va fi folosită în cea mai mare parte pentru a face pui prăjit în amestec (nuggets). Cererea de carne „alternativă” sau de alimente fără carne este în mod clar în creștere, din moment ce companii precum Beyond Meat și Impossible Foods își vând hamburgerii fără carne în francizele de fast-food și în supermarketuri.

Efectivele de animale generează în jur de 15% din emisiile de CO2 ale planetei și există îngrijorări cu privire la faptul că industria agricolă care utilizează antibiotice la animale contribuie la creșterea rapidă a bolilor rezistente la medicamente.


Citește și:
Pariu cu natura: câteva companii vor să absoarbă doxidul de carbon din aer


Carnea cultivată își poate extinde producția, producând în același timp niveluri mai scăzute de poluanți decât agricultura, iar acest lucru ar putea atenua impactul unei populații globale în creștere, care solicită mai multă carne. Acum există zeci de companii care concurează pentru a produce în masă pui, fructe de mare, carne de porc și carne de vită cultivate cu celule.

Foto: Good Meat


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol