17 aprilie 2024, 23:28

Care sunt cauzele fenomenului încălzirii globale

După ce întreaga planetă s-a încălzit cu peste un 1 grad Celsius de la mijlocul secolului al XIX-lea, provocând deja o multiplicare a evenimentelor meteo extreme în diverse locuri din lume, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a dorit să determine în ce proporţie acest fenomen al încălzirii climatice este provocat în mod direct de emisiile de gaze cu efect de seră asociate activităţilor umane şi cât de „mecanisme naturale de forţare”, potrivit hotnews.ro.

Studiul a fost publicat, luni în revista Nature Climate Change.

Potrivit specialiștilor, acestea din urmă sunt factori naturali, asemenea marilor erupţii vulcanice unde fluctuaţiile de radiaţii solare, care sunt deseori date de exemplu de cei care neagă responsabilitatea umană în fenomenul încălzirii climatice.

Astfel, autorii au trecut în revistă 13 modele climatice diferite pentru simularea schimbărilor de temperatură potrivit a trei scenarii: în primul, aerosolii sunt singurii factori care contribuie la încălzire climatică, în al doilea, sunt considerate doar mecanismele naturale de forţare, iar în al treilea, emisiile de gaze cu efect de seră sunt luate în calcul.

Potrivit acestora, activitatea umană a contribuit la încălzirea globală de la nivelul de 0,9 grade Celsius la 1,3 grade Celsius, o estimare în concordanţă cu încălzirea din prezent.

„Rezultatele noastre arată în mod clar că încălzirea climatică este provocată în principal de oameni”, a comentat Nathan Gillet, din cadrul Centrului canadian pentru modele climatice, mediu şi schimbări climatice.

Cu toate acestea, acordul de la Paris din 2015 vizează menţinerea încălzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius, dacă e posibil la +1,5 grade Celsius. În acest context, trebuie reduse emisiile cu 7,6% anual în perioada 2020-2030, potrivit ONU.

Sursă foto: digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol