Capacele de plastic cu suflet
Știai că și capacele au suflet? Ei bine, așa se numește un proiect de reciclare care are o pagină pe Facebook. Inițiatorii povestesc:
„În 2013, câțiva colegi am început să colectăm capace de plastic pentru Alexandra, o fetiță de 13 ani cu o dezvoltare psihică și o activitate locomotorie inferioară; ea avea nevoie de o sumă mai consistentă de bani pentru tratament. După ce campania pentru Alexandra s-a terminat, noi, cei care deja dobândisem o tenacitate de invidiat în strânsul de capace, ne simțeam cumva lipsiți de scop. Cum era păcat să lăsăm să se irosească această «iscusință desăvârșită», am continuat campania la un nivel mai mic”.
Așa că, de atunci, ei tot strâng capace mici sau mari de plastic și, când se adună destule, le duc la un centru de reciclare și primesc bani pe ele. Sumele colectate sunt donate unor cauze umanitare.
De ce doar capace? Pentru că raportul volum/ greutate (și respectiv preț) este foarte bun și ele pot fi ușor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile. Un portbagaj de mașină poate fi umplut cu aproximativ cinci kilograme de PET-uri; același portbagaj de mașină poate fi umplut cu cica 50 kg de capace de plastic.
Se strâng capace de plastic de la PET-uri, de la sticle de lapte, sticle de iaurt, cât și de la sticle de gel de duș, șampon, balsam de păr, balsam de haine, detergent de vase, capacele de la stick-uri de lipici, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.
Schimbarea borcanelor din România
Acest grup dorește să reducă producția în exces de borcane – recipiente care pot fi folosite de mai multe ori. Schimbul se face în mod gratuit. O persoană oferă anumite borcane și primește altele în loc. Este important ca recipientele să fie spălate înainte de a fi oferite.
Grupul are mai multe reguli de comportament, cum ar fi faptul că persoana care donează poate decide în ce scop să fie folosite borcanele, de exemplu pentru a le umple cu alimente care să fie apoi vândute. De asemenea, persoanele care fac schimbul se întâlnesc în locuri pe care le decid împreună.
Grupurile de inițiativă sunt răspândite în toată țara și există o hartă care indică unde sunt ele localizate.
Pre grup, membrii împărtășesc imagini cu borcane folosite în moduri creative, de exemplu ca ghivece sau suporturi pentru diverse obiecte și sunt și membri care oferă borcane decorate, transformate în adevărate opere de artă.
Se caută cotoarele de hârtie igienică
Un grup pasionat de grădinărit a făcut pe Facebook un apel care poate părea ciudat:
„Vă vrem cotoarele de hârtie igienică! Pentru că la primăvară o să creștem foarte multe răsaduri din semințe țărănești, ca apoi să le plantăm în grădină, am avea nevoie de sute de mici ghivece de plastic pentru sutele de răsaduri. O alternativă mai simplă e să le confecționăm din cotoare de hârtie igienică. Dacă aveți chef sa începeți să colectați din cotoarele voastre, la început de martie o să organizam niște ture de colectare, ca să le luăm din locuri convenabile pentru voi în București. Ne-ar ajuta super mult, vă mulțumim!”.
Oamenii au răspuns la apel: unii s-au oferit să doneze aceste obiecte, alții au sugerat și cofrajele de ouă, dar au fost și reacții circumspecte, cu explicații despre faptul că aceste cotoare nu sunt optime în plantarea răsadurilor.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol