După ce California a impus măsuri drastice privind mașinile diesel, poluarea a scăzut cu 78%, comparativ cu 51% în restul țării, potrivit unui studiu recent citat de earther.gizmodo.com.
Studiul citat a comparat rezultatele Californiei cu cele ale celorlalte state din America, iar concluziile arată că emisiile de particule diesel s-au redus dramatic. Aceste particule sunt produse de autoturismele diesel și cresc riscul de cancer, precum și de boli cardiovasculare și respiratorii. Unele dintre particule sunt atât de mici încât pătrund în fluxul sanguin, devenind astfel mult mai periculoase.
Pentru a limita poluarea cu acest tip de particule, California a înăsprit treptat reglementările privind mașinile diesel, a făcut eforturi pentru trecerea flotelor de stat la unele electrice și a făcut trecerea la motorină cu conținut scăzut de sulf care emite mai puține particule fine atunci când este arsă.
Rezultatele
Cercetătorii au analizat date ale Agenției de Protecție a Mediului din 1999 până în 2014, compărând emisiile din California cu cele ale altor state. Rezultatele arată că poluarea cu particule diesel a scăzut cu 78% în California în acești 24 de ani, pe când în restul țării, doar cu 51%. Grație îmbunătățirii aerului au fost înregistrate și mai puține decese provocate de boli de inimă și de plămâni, cauzate de acest tip de poluare: cu 82% mai puține. Astfel, cea mai mare reducere a poluării, arată studiul, a provenit de la camioane, dar și din sectorul construcțiilor, vehiculelor maritime și autoturismelor. În mod interesant, scăderea poluării în acest stat a avut loc chiar dacă utilizarea de motorină a crescut constant în perioada examinată. Explicația ar fi că a contat trecerea la combustibili mai curați și modernizarea motoarelor marine și auto existente cu filtre de poluare mai performante.
Sursă foto: trucks.com.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol