18 mai 2024, 6:06

Și tu arunci zațul la plante? Ei bine, cafeaua ajută la regenerarea pădurilor!

Ce se întâmplă atunci când arunci 30 de camioane pline cu deșeuri de cafea pe terenuri? Ei bine, pădurea se recuperează mult mai repede, potrivit unui studiu realizat în Costa Rica. Cercetătorii au împrăștiat celuloză de cafea, un produs rezidual pe un teren. Lotul s-a recuperat de patru ori mai repede decât o zonă de control. Stratul de pastă de cafea de jumătate de metru grosime a eliminat speciile de iarbă invazivă, permițând copacilor să se refacă rapid, semințele lor răspândindu-se prin vânt și prin acțiunea animalelor.

După doi ani, suprafața tratată cu pulpă de cafea avea 80% acoperire, în comparație cu 20% în zona de control. Copacii din zona pastei de cafea au fost, de asemenea, de patru ori mai înalți și au existat niveluri semnificativ mai ridicate de nutrienți în sol, inclusiv carbon, azot și fosfor.

Studiul efectuat pe terenuri care au suferit defrișări drastice în anii 1950 arată că deșeurile ieftine, ușor disponibile, pot accelera recuperarea pădurilor tropicale. Este o informație utilă, întrucât lumea își propune să refacă suprafețe mari de pădure, în conformitate cu acordul climatic de la Paris din 2015. Împădurirea este un element major în planurile globale de decarbonizare a planetei. Sunt necesare cercetări suplimentare, deoarece studiul a implicat doar un singur sit pe teren plat.

Foto: ILRI, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol