25 iunie 2024, 9:12

40% șanse ca Pământul să devină mai fierbinte mai devreme

Există 40% șanse ca lumea să se încălzească atât de mult în următorii cinci ani încât să depășească limita de temperatură pe care acordul climatic de la Paris încearcă să o prevină, au spus meteorologii. O nouă prognoză a Organizației Meteorologice Mondiale pentru următorii câțiva ani prezice, de asemenea, o șansă de 90% ca lumea să stabilească încă un record pentru cel mai fierbinte an până la sfârșitul anului 2025 și că Atlanticul va continua să producă mai multe uragane potențial periculoase decât înainte.

Pentru acest an, meteorologii spun că părți mari din emisfera nordică vor fi cu 0,8 grade Celsius mai calde decât în ultimele decenii și că seceta din sud-vestul SUA va continua.

Acordul climatic de la Paris din 2015 a stabilit obiectivul de a menține încălzirea cu câteva zecimi de grad mai mult decât acum. Raportul spune că există 40% șanse ca cel puțin unul din următorii cinci ani să fie cu 1,5 grade Celsius mai cald decât în timpurile preindustriale. Planeta este deja cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât atunci.

Anul trecut, același grup a prognozat o șansă de 20% ca acest lucru să se întâmple. Dublarea șanselor este cauzată de avansul tehnologic în meteorologie, care ne arată că „ne-am încălzit mai mult decât am crezut deja”, în special în regiunile polare slab monitorizate.

Foto: Organizația Meteorologică Mondială


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol