20 martie 2024, 7:39

Lumea a scăpat de benzina cu plumb. ONU cere să continuăm eforturile

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat sfârșitul oficial al benzinei cu plumb, care a otrăvit oamenii și mediul înconjurător timp de aproape un secol și care a provocat 1,2 milioane de decese premature în fiecare an la nivel mondial. În iulie, stațiile de benzină din Algeria au fost ultimele din lume care au vândut benzină cu plumb.

Tetraetil-plumbul a început să fie adăugat în benzină în 1922, după ce laboratorul de cercetare al producătorului auto american General Motors i-a descoperit proprietățile antidetonante, făcând motoarele mai eficiente. Cu toate acestea, toxicitatea plumbului, un metal greu, este cunoscută încă din epoca romană. Medicii și jurnaliștii au dat alarma în 1924, după otrăvirea și moartea mai multor muncitori care se ocupau de benzina cu plumb. Dar producătorii precum General Motors, Standard Oil sau DuPont, conștienți de pericolele tetraetil-plumbului, au preferat să-l vândă în continuare. În anii 1970, aproape toată benzina produsă în lume conținea plumb.

Aproape un secol, benzina cu plumb a contaminat aerul, solul, apa potabilă și culturile agricole, cauzând boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și cancer. Benzina cu plumb dăunează dezvoltării creierului uman, în special la copii, studiile sugerând că reduce coeficientul de informații cu 5-10 puncte.

Procesul de restricționare și apoi de interzicere a plumbului în combustibilii auto a început la mijlocul anilor ’70, în țările dezvoltate precum SUA și Japonia. Dar, la începutul anilor 2000, când majoritatea țărilor bogate, inclusiv Franța, a eliminat treptat benzina cu plumb, multe țări în curs de dezvoltare au continuat să o folosească. La sfârșitul anului 2005, unele state, companii de combustibili, societatea civilă și experți au stabilit obiectivul de a elimina benzina cu plumb la nivel mondial înainte de sfârșitul anului 2008.

Iată acum acest obiectiv atins, cu mai mult de zece ani întârziere. La sfârșitul anului 2014, benzina cu plumb era încă legală în Algeria, Irak, Yemen, Birmania, Coreea de Nord și Afganistan. În 2016, doar primele trei țări de pe această listă au continuat să o folosească.

ONU solicită să mergem mai departe:

„Îi îndemnăm pe aceiași jucători să se inspire din această realizare uriașă pentru a ne asigura că acum, având combustibili mai curați, adoptăm și standarde mai curate pentru vehicule la nivel global. Combinația de combustibili și vehicule mai curate poate reduce emisiile de particule și gaze cu efect de seră cu peste 80%.”

Acum că principala sursă de poluare cu plumb a fost exclusă, ONU solicită acțiuni urgente pentru a opri poluarea cu plumb de la alte produse, cum ar fi vopselurile și bateriile.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol