21 aprilie 2024, 2:08

Atena contracarează poluarea cu „parcurile de buzunar”

Atena a început să creeze „parcuri de buzunar”, pentru a combate poluarea și căldura. Acestea sunt mici parcele verzi ocupate anterior de gunoaie. Proiectul face parte dintr-un plan de măsuri mai largi, pentru a face orașul mai ecologic, mai răcoros și pentru a îmbunătăți calității vieții. Au fost create trasee pietonale și pentru biciclete, iar fântânile vechi, care scad temperaturile și îmbunătățesc calitatea aerului, sunt reparate.

Capitala Greciei a cunoscut o creștere explozivă a populației după Al Doilea Război Mondial, când migrația dinspre zonele rurale a copleșit orașul. Conceptul „antiparochi”, prin care proprietarii de terenuri le schimbă pe apartamente, a devenit răspândit. Casele separate au fost înlocuite cu rânduri de blocuri, într-un oraș în care temperaturile pot depăși 40 de grade Celsius vara.

Copacii au fost tăiați, s-au construit blocuri, s-au creat zone rezidențiale, dar în același timp, au crescut problemele de aglomerare a traficului.

De-a lungul deceniilor, Atena a încercat mai multe măsuri pentru a reduce poluarea din trafic, care dăunează monumentelor antice. Jocurile Olimpice din 2004 au adus noi autostrăzi pentru a ocoli străzile centrale, un metrou și mutarea aeroportului din oraș. Însă, fiind înconjurat de munți, orașul Atena poate fi înăbușitor în timpul valurilor de căldură, atunci când nu suflă vânturile alizee din nord și poluanții sunt captați în bazinul urban.

Acum, orașul închide benzile de circulație și le transformă în trasee de biciclete, promenade pietonale și zone mici de verdeață, totul în încercarea de a reduce carbonul emis de vehicule, care reprezintă 70% dintre emisiile de gaze cu efect de seră.

Parcurile de buzunar le oferă oamenilor mai mult oxigen. Primăria a profitat de blocajul pandemic din martie 2020, când poluarea din trafic a scăzut cu până la 50%, pentru a avansa rapid cu acest proiect.

Foto: Dimorsitanos, Wikimedia, CC BY-SA 3.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol