18 mai 2024, 0:32

Și armele pot fi eco! NATO decide să devină mai „verde”

NATO ar trebui să analizeze modul în care îşi poate alimenta tancurile, avioanele şi navele de luptă cu energie alternativă, cum ar fi panourile solare, pentru a reduce emisiile de carbon, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg. Reducerea dependenței de combustibilii fosili ar face, de asemenea, trupele mai puțin vulnerabile la atacuri, deoarece nu ar trebui să se bazeze pe liniile lungi de aprovizionare folosite pentru transportul combustibilului în prima linie a teatrelor de operațiuni.

Emisiile de carbon provenite de la un tanc de luptă american Abrams de 60 de tone sunt estimate a fi echivalentul a zece automobile Mercedes-Benz. Plasarea panourilor solare pe tancuri ar fi bună pentru mediu și ar spori rezistența trupelor la operațiunile militare.

Jens Stoltenberg a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică şi membrii săi au şi responsabilitatea de a contribui la protecţia mediului prin reducerea emisiilor poluante şi a dependenţei de combustibilii fosili.

Foto: Mike Throm (Unsplash)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol