Cel puțin o treime din speciile de copaci din întreaga lume sunt expuse riscului de dispariție, avertizează un nou raport de referință. Studiul de cinci ani pe 60.000 de specii de arbori de pe glob a constatat că 30%, adică 17.500, sunt în prezent în pericol de dispariție.
Asta înseamnă de două ori mai mult numărul speciilor de arbori amenințate la nivel global decât mamiferele, păsările, amfibienii și reptilele amenințate combinate, se arată în raportul „State of the World’s Trees” realizat de Botanic Gardens Conservation International (BGCI).
În cazul a 440 de specii de arbori pe punctul de dispariție, mai puțin de 50 de exemplare mai există în sălbăticie. Printre ele, Menai Whitebeam, găsită doar în nordul Țării Galilor, care mai are doar 30 de copaci sălbatici. Cel puțin 142 de specii sunt înregistrate ca dispărute în sălbăticie.
Conform raportului, care a fost compilat de peste 60 de parteneri instituționali, precum grădini botanice, instituții forestiere și universități, precum și peste 500 de experți, 58% dintre copacii europeni nativi sunt amenințați cu dispariția.
Țara cu cel mai mare număr de specii de copaci amenințate este Brazilia. Națiunea latino-americană are 8.847 de specii de arbori – cel mai mare număr din lume, dar aproximativ o cincime (1.788) sunt amenințate.
Raportul arată că schimbările climatice reprezintă o amenințare în creștere. Schimbarea temperaturii și a condițiilor meteorologice înseamnă că mulți copaci riscă să piardă zonele unui habitat adecvat. Cel puțin 180 de specii de arbori sunt direct amenințate de creșterea nivelului mării și de evenimentele meteorologice severe.
Cu toate acestea, există „speranță pentru viitor”, a spus BGCI, menționând că eforturile de conservare sunt în creștere la nivel mondial. Cel puțin 64% din toate speciile de arbori pot fi găsite în cel puțin o zonă protejată și aproximativ 30% pot fi găsite în grădini botanice, bănci de semințe sau alte colecții.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol