26 aprilie 2024, 6:53

Albina, super-erou în Țara Hațegului

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului al Universității din București (UB) desfășoară un proiect cu titlul „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului”, prin care trage un semnal de alarmă, într-un mod inedit, asupra impactului pe care l-ar putea avea dispariția albinelor asupra mediului.

Considerată cea mai importantă ființă de pe Pământ, albina are o poveste care începe odată cu apariția primelor plante cu flori și este o insectă definitorie pentru ceea ce reprezintă viața pe planeta noastră.

„E o poveste de success, de colaborare între plantele cu flori și albine, poveste care continuă și astăzi pentru că evoluția este și ea la rândul ei continuă, desi extrem de lentă raportată la timpul istoric. Atât povestea albinelor cât și povestea plantelor sunt una și aceeași istorie”, a afirmat prof. univ. dr. Mihai Emilian Popa, de la Facultatea de Geologie și Geofizică a UB.

Sculptorul Dragoș Neagoe, în același timp apicultor profesionist, a revenit în Geoparc cu o nouă lucrare intitulată „Coabitare”. El a realizat o sculptură de mari dimensiuni pe care a fost atașată o familie de albine crescută special pentru a construi forme pe suprafața operei de artă. Coabitarea dintre sculptură și viața de zi cu zi a albinelor dă naștere unui tip de artă hibridă, cu rol educativ și de promovare a Geoparcului și a Țării Hațegului.

„Albinele vor continua să construiască faguri în forme naturale și să contribuie la înfățișarea sculpturii, tehnică realizată pentru prima dată în România. Instalația este deopotrivă un act artistic unic și o modalitate didactică de a arăta viața albinelor”, a explicat Alina Ciobanu, coordonatoarea proiectului și președinta Asociației Drag de Hațeg.

Observațiile cu scop educativ, dar și aventurile de zi cu zi ale familiei de albine pe opera de artă, pot fi urmărite de oricine, în direct, prin intermediul unei camere de luat vederi amplasatE în apropiere. Ca măsură de siguranță, atât sculptura, cât și familia de albine au fost protejate cu o folie de plexiglas.

Proiectul cuprinde mai multe activități, în special online, dedicate voluntarilor pentru Geoparc, precum și elevilor membri în cluburile GeoExploratorii de la școlile din cadrul Rețelei EduGeoparc.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol