16 septembrie 2024, 22:37

Proiect la final: „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului”

Ajuns la final, proiectul „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului” a transformat viața albinelor într-un subiect de dezbatere și de reflecție, ce a reunit specialiști și oameni de știință, precumși elevi de la cluburile GeoExploratorii din cadrul școlilor EduGeoparc.

Derulat exclusiv online, la inițiativa Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și a Asociației Drag de Hațeg și organizat împreună cu mai mulți parteneri, peste 55 de elevi, profesori și specialiști au vizionat filme și au stat de vorbă cu sculptorul și apicultorul Dragoș Neagoe. Participanții au aflat răspunsuri la întrebări legate de viața albinelor și au participat la un joc–chestionar despre simpaticele insecte care produc miere.

Asocierea dintre albine și artă s-a dovedit un pretext foarte bun pentru a atrage atenția publicului larg asupra importanței acestor insecte pentru viața pe Pământ. Participanții la eveniment au descoperit că albinele nu sunt doar printre cele mai importante ființe de pe Pământ, ci și creatori de artă în măsură să coabiteze cu o sculptură de mari dimensiuni.

Prin intermediul sculpturii „Coabitare”, realizată în această vară de sculptorul și apicultorul profesionist Dragoș Neagoe, o familie de albine și-a creat casa și își expune public viața de zi cu zi, ca într-un veritabil reality-show. Sculptura este amplasată la Casa pentru Știință și Artă „Dumitru Huzoni” din comuna General Berthelot, iar fiecare moment din viața lor poate fi urmărit live.

Dialog între specialiști, oameni de știință și elevi

Dacă, asemeni elevilor, v-ați pus vreodată întrebări precum:

  • „Cum comunică albinele?”
  • „Sunt albinele pe cale de dispariție?”
  • „Cum facem diferența între masculi și femele la albine?”
  • „Oare albinele se bat între ele?”
  • „Mai fac albinele și altceva în afară de miere?”
  • „Este adevărat că mierea devine toxică dacă o punem în ceai fierbinte?”

ei bine, răspunsurile sunt foarte interesante.

Potrivit apicultorului Dragoș Neagoe, albinele comunică între ele chimic (răspândind anumite substanțe) și prin mișcări. Ele nu sunt încă pe cale de dispariție și, în niciun caz, albinele din același stup nu se bat. Pe lângă miere, albinele mai produc propolis, păstură, lăptișor de matcă și ceară. Mierea nu devine toxică dacă este pusă în lichide fierbinți.

Panou de interpretare interactiv și canal online

Aventurile insectelor ce locuiesc pe o statuie, protagoniste ale proiectului „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului”, continuă prin intermediul unui panou de interpretare interactiv și pe canalul online dedicat.

Acest proiect a fost inițiat și derulat de Asociația Drag de Hațeg și de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, în parteneriat cu Asociația Cred’Art, Școala Gimnazială Densuș, Școala Gimnazială Bretea Română, Societatea Geologică a României, Primăria comunei General Berthelot și Asociația de Turism Retezat.

Foto: Unibuc


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol