16 septembrie 2024, 23:36

Cinci victorii ecologice din 2021 care oferă speranță

Într-un an cu vești proaste aproape mereu, există multe motive pentru a fi plini de speranță în ceea ce privește mediul.

1. Retragerea combustibililor fosili

Întârziată cu un an ca urmare a pandemiei COVID-19, conferința COP26 din noiembrie a primit al doilea cel mai mare emițător de combustibili fosili din lume – SUA înapoi la masa de negocieri, după patru ani de inacțiune în privința schimbărilor climatice. Până la sfârșitul summit-ului, SUA și China au făcut o declarație comună surprinzătoare de a lucra împreună pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris.

La nivel global, consumul de energie regenerabilă în 2021 este de așteptat să crească cu 8%.

În Olanda, o instanță a ordonat lui Royal Dutch Shell să-și reducă emisiile de carbon cu 45% față de nivelurile din 2019 până în 2030.

2. Progrese în materie de plastic

În ultimele 12 luni, au fost înregistrate o serie de inițiative legislative pentru a reduce poluarea cu plastic. În statul Washington, guvernatorul Jay Inslee a semnat o lege care interzice produsele din polistiren, cum ar fi răcitoarele cu spumă și ambalajele alunelor.

California a adoptat legi emblematice care, printre altele, interzic producătorilor să plaseze simbolul de reciclare sau cuvântul „reciclabil” pe articolele care nu sunt de fapt reciclabile.

În noiembrie, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a anunțat că țara va sprijini un tratat global pentru combaterea poluării cu plastic, însă administrația Trump s-a opus.

În decembrie, Academia Națională de Științe a îndemnat SUA, care generează mai multe deșeuri de plastic decât toate statele Uniunii Europene la un loc, să dezvolte o strategie de reducere a acestora, inclusiv un plafon național pentru producția de plastic virgin.

3. Protejarea pădurilor

Cea mai mare știre în conservarea pădurilor a fost angajamentul de la Conferința ONU privind Clima, de la Glasgow, de a pune capăt defrișărilor până în 2030. Promisiunea a fost primită cu scepticism, mai ales pentru că ratele defrișărilor au crescut de fapt în urma unui acord din 2014 cu același obiectiv.

Guvernul provinciei indoneziene Papua de Vest a revocat permisele pentru 12 contractori care exploatează uleiul de palmier. Grupurile pentru protecția mediului și a indigenilor îndeamnă guvernul să meargă mai departe și să recunoască drepturile populațiilor native din acele zone de a gestiona chiar ele pădurile.

Cea mai înaltă instanță din Ecuador a decis că planurile de extragere a cuprului și aurului într-o pădure protejată ar afecta biodiversitatea acesteia și ar încălca drepturile naturii, care sunt consacrate în constituția ecuadoriană. Hotărârea înseamnă că toate concesiunile miniere și autorizațiile de mediu din pădure trebuie să fie anulate.

4. Refacerea habitatelor

Administrația Biden și-a petrecut o parte din primul său an restabilind protecția habitatelor care fusese anulată de predecesorul său. Poate cea mai proeminentă măsură a fost restabilirea protecției complete pentru monumentele Bears Ears și Grand Staircase-Escalante din sudul statului Utah, precum și Northeast Canyons and Seamounts National Monument din New England.

În mai, administrația Biden a dezvăluit inițiativa America the Beautiful, care, printre altele, a stabilit primul obiectiv național de conservare: conservarea a 30% dintre terenurile și apele din SUA până în 2030.

În noiembrie, Columbia s-a angajat să-și protejeze 30% din terenuri până în 2022.

Panama a făcut pași majori în direcția aceluiași obiectiv, triplând dimensiunea zonei sale marine protejate Cordillera de Coiba. Tot în noiembrie, Portugalia a înființat cea mai mare rezervație marină complet protejată din Europa.

5. Sprijin pentru fauna sălbatică

Populațiile unora dintre cele mai emblematice specii din lume prezintă o oarecare îmbunătățire ca urmare a măsurilor de protecție. În iulie, China a anunțat că nu mai consideră că panda uriaș, simbolul Fondului Mondial pentru Natură sălbatică, este pe cale de dispariție, ridicându-i statutul la „vulnerabil”.

Balenele cu cocoașă sunt în creștere ca număr în multe părți, inclusiv în largul Australiei și în zonele lor de hrănire din Atlanticul de Sud.

La trei mii de ani după ce specia a fost eliminată peste tot, cu excepția insulei eponime, șapte diavoli tasmanieni s-au născut într-o rezervație din Australia continentală. Oamenii de știință speră că, dacă marsupialele se stabilesc din nou pe continent, ar putea juca un rol vital în controlul speciilor invazive.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol