18 iulie 2024, 23:15

10 februarie, Ziua Mondială a Leguminoaselor

Astăzi, 10 februarie, este Ziua Mondială a leguminoaselor – ziua dedicată legumelor şi beneficiilor nutriţionale ale acestora.

Aceasta a început să fie sărbătorită începând cu 2019, atunci când Adunarea Generală ONU a proclamat 10 februarie drept Ziua Mondială a leguminoaselor, potrivit rfi.ro.

Leguminoasele sunt esenţiale în abordarea provocărilor sărăciei, securităţii alimentare, sănătăţii umane şi nutriţiei, sănătăţii solului şi mediului, potrivit FAO.

Cu toate acestea, de specificat este faptul că, leguminoasele nu includ culturile care sunt recoltate verzi (mazăre verde sau fasole verde), care sunt clasificate drept culturi vegetale. De asemenea, sunt excluse acele culturi utilizate în principal pentru extracţia de ulei (soia şi alunele) şi culturile leguminoase care sunt utilizate exclusiv în scop de însămânţare (seminţe de trifoi şi lucernă), potrivit sursei citate.

În acest context, specialiştii amintesc beneficiile pentru mediu aduse de aceste culturi rezultă din proprietăţile de fixare în sol a azotului din leguminoase, fapt care îmbunătăţeşte fertilitatea solului şi duce la creşterea şi extinderea productivităţii terenurilor agricole.

Sursă foto: slabsaugras.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol