12 iulie 2024, 20:09

Zgomotul din trafic afectează alegerea partenerului la greieri

Zgomotul din trafic distrage atenția greierilor de la ascultarea cântecului de curtare al sexului opus și ar putea duce la alegerea unui partener de calitate inferioară pentru a se împerechea, sugerează cercetările. Această perturbare poate determina scăderea viabilității populației de greieri, potrivit studiului realizat de Universitatea Anglia Ruskin.

Greierii masculi interpretează un cântec de curtare frecându-și aripile, atunci când o femelă este în apropiere. Pentru masculi, este nevoie de multă energie pentru a interpreta cântecul lor. Aceste detalii sunt luate în considerare de către femele atunci când decid cu cine să se împerecheze.

Cercetătorii au pus la un loc greieri feminini cu greieri masculi tăcuți și le-au pus cântece artificiale de curtare, de diferite calități, atunci când masculii au încercat să cânte. Ei au făcut acest experiment cu o varietate de condiții de zgomot de fond. În zgomotul ambiental, folosit drept control, greierii femele alegeau masculii mult mai repede și mai frecvent atunci când auzeau un cântec de curtare de înaltă calitate.

Cu zgomotul traficului ca distragere a atenției, un cântec de curtare de înaltă calitate nu a oferit niciun beneficiu greierilor masculi. Acest lucru indică faptul că zgomotul creat de om modifică modul în care greierii de sex feminin percep greierii masculi atunci când iau decizii de alegere a partenerului. Ar putea afecta și starea de sănătate individuală, deoarece greierii masculi pot încerca să investească mai multă energie pentru a produce un cântec de curtare mai bun.

Foto: Arzu Cengiz (Unsplash)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol