26 aprilie 2024, 13:35

Poluarea fonică împiedică creșterea pădurilor

Poluarea fonică poate opri creșterea pădurilor, sugerează un nou studiu. Într-o pădure din New Mexico dominată de pin și ienupăr, cercetătorii au găsit mult mai puțini răsaduri în situri zgomotoase decât în cele liniștite. Zona de studiu este presărată cu puțuri de gaz, dintre care unele sunt silențioase, iar altele au compresoare care creează o dinamică constantă. În zonele care fuseseră zgomotoase de cel puțin 15 ani, cercetătorii au descoperit doar aproximativ 13 puieți de pin și patru puieți de ienupăr la hectar, comparativ cu 55 de puieți de pin și 29 puieți de ienupăr la hectar în zonele liniștite. Zgomotul părea, de asemenea, să afecteze restul comunității de plante.

Diferențele în creșterea plantelor au fost probabil cauzate de schimbări în comportamentul animalelor. De exemplu, zgomotul poate alunga anumiți polenizatori, cum ar fi albinele, liliecii și moliile. În cazul pinilor și ienupărilor, problema a fost probabil lipsa animalelor care dispersau semințele.

Diferențele dintre situri nu sunt încă evidente pentru cineva care se plimbă prin ele. Acest lucru se datorează probabil faptului că pinii și ienupării cresc lent, majoritatea copacilor maturi din astfel de păduri fiind vechi de peste un secol. Mai mult decât atât, pinii produc semințe doar o dată la cinci până la șapte ani, deci este nevoie de mult timp pentru a se recupera. În siturile anterior zgomotoase care s-au liniștit în ultimii doi până la patru ani, ienupărul a încolțit din nou, dar răsadurile de pin erau încă rare.

Constatările sugerează că poluarea fonică este mai mult decât o simplă neplăcere și ar putea fi o amenințare serioasă, cu puterea de a transforma ecosistemele.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol