19 iunie 2024, 5:56

Țiglele fotovoltaice românești, o soluție pentru autonomia casei

În septembrie 2021, compania Terran a inaugurat o nouă fabrică la Pécs (Ungaria), dedicată exclusiv producerii sistemului inovativ de țigle Terran Generon. Țigla fotovoltaică Generon este unică la nivel internațional, fiind singura cu celule fotovoltaice integrate disponibilă în comerț. Este a șasea fabrică, pe lângă cele existente în Ungaria, România și Slovacia.

Scopul este stimularea producției de energie durabilă pentru locuințe și clădiri publice din întreaga regiune. Din momentul lansării și până în prezent, sistemul Generon furnizează energie pentru circa 200 de locuințe și clădiri publice, ceea ce înseamnă un total de peste 75.000 de țigle fotovoltaice montate. Potrivit planurilor de dezvoltare, acest număr ar putea ajunge la 100.000 de module în 2021. Conform estimărilor, peste 250 de proprietari de clădiri vor instala țigle fotovoltaice Generon pe parcursul acestui an.

Noua fabrică din Pécs va avea o producție de peste 200.000 bucăți pe an și va livra țiglele fotovoltaice Generon și pe piața din România.

Avantajul competitiv al țiglelor Generon față de panourile solare clasice este atât funcțional, cât și estetic. Celulele fotovoltaice sunt montate pe țiglele individuale într-un mod special, astfel încât instalarea și aspectul țiglelor Generon sunt aproape identice cu cele ale țiglelor tradiționale, iar funcția de bază de protecție a acoperișului este perfect asigurată în continuare, pe întreaga suprafață.

Proiectul Generon este rezultatul unui parteneriat de cercetare și dezvoltare cu Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, care a durat trei ani, și pentru care se prevede o continuare, în vederea dezvoltării produsului.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol