18 iunie 2024, 4:42

Viitorul cafelei, salvat de o specie nemaiîntâlnită în sălbăticie de decenii

Oamenii de știință au redescoperit o specie de cafea nemaiîntâlnită în sălbăticie de decenii, care crește la temperaturi cu până la 6,8 grade Celsius mai ridicate decât arabica.

Este vorba despre Coffea stenophylla, potrivit euronews.com.

În decembrie 2018, Aaron Davis şi coautorii studiului, Jeremy Haggar de la Universitatea din Greenwich şi specialistul în dezvoltarea cafelei Daniel Sarmu, au căutat stenophylla în sălbăticie. Iniţial, ei au găsit o singură plantă, în centrul Sierra Leone. La o distanţă de aproximativ 140 de kilometri, în sud-estul Sierra Leone, au găsit apoi o populaţie sănătoasă de stenophylla sălbatică.

Stenophylla nu mai fusese observată în sălbăticie în Sierra Leone din 1954 şi în niciun alt loc după anii 1980, în Coasta de Fildeş, a precizat Davis. Câteva exemplare au fost păstrate în colecţii în cadrul proiectelor de cercetare a cafelei. Acest soi de cafea crește în special în zone fierbinți, tropicale, la numai 400 de metri deasupra nivelului mării și este specifică pentru Sierra Leone, Guineea şi Coasta de Fildeş.

„O descoperire științifică o dată în viață”

Stenophylla creşte la o temperatură medie anuală de 24,9 grade Celsius, cu 1,9 grade Celsius mai mare decât în cazul cafelei robusta şi cu până la 6,8 grade Celsius mai ridicată decât în cazul arabica, au notat cercetătorii.

„Protecția în viitor a lanțului de aprovizionare cu cafea în fața schimbărilor climatice este vitală – cafeaua conduce o industrie globală de miliarde de dolari, sprijină economia mai multor țări tropicale și asigură mijloace de trai pentru peste 100 de milioane de fermieri de cafea ”, spune dr. Aaron Davis, autor principal a raportului.

„Găsirea unei specii de cafea care crește la temperaturi mai ridicate și are o aromă excelentă este o descoperire științifică o dată în viață – această specie ar putea fi esențială pentru viitorul cafelei de înaltă calitate”, a mai adăugat acesta, potrivit sursei citate.

Acest studiu a inclus evaluări ale aromelor la care au participat 18 experţi în degustarea cafelei. S-a constatat că stenophylla prezintă un profil aromatic complex, având o dulceaţă naturală, aciditate medie spre ridicată, aromă fructată şi o consistenţă bună.

„Suntem extrem de optimişti în ceea ce priveşte viitorul pe care îl poate aduce stenophylla”, a declarat Jeremy Torz, cofondator al companiei specializate în cafea Union-Coffee Hand-Roasted din Londra, unde a fost organizată o parte din degustare.

Potrivit unui studiu, schimbările climatice de la tropice, culturile de cafea și cacao sunt împinse mai aproape de limitele de toleranță fiziologică și constrângând locurile unde pot crește în viitor.

Astfel, producția de cafea, în special cafeaua Arabica, va scădea, deoarece încălzirea globală și evenimentele meteorologice extreme reduc zonele geografice în care aceasta crește cel mai bine. În acelaşi timp, crește susceptibilitatea la epidemii de pestă și boli, cum ar fi rugina frunzei de cafea, care a afectat 70% din culturile din America Centrală în 2017.

Sursă foto: gastroart.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol