18 mai 2024, 0:33

Risipa alimentară la recoltare, o problemă mondială. Ce se poate face

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) arată că risipa alimentelor la etapa de post-recoltare reprezintă una dintre cauzele principale ce duc la insecuritate alimentară pentru milioane de oameni din întreaga lume, potrivit green-report.ro.

În acest context, fermierii, procesatorii, comercianții și guvernele pot, la nivelul lor, să contribuie la producerea unei cantități suficiente de alimente pentru o populație în creștere, potrivit sursei citate.

Astfel, pentru a sprijini fermierii și producătorii în revizuirea practicilor ce duc la reducerea risipei alimentare după recoltare, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a desfășurat un webinar ca să sprijine fermierii și producătorii în revizuirea practicilor ce duc la reducerea risipei alimentare după recoltare.

În 2050, se așteaptă ca populația mondială să atingă cifra de 9,7 miliarde, ceea ce face ca și îngrijorările privind securitatea alimentară să crească. Pentru a asigura cu hrană această populație, mai numeroasă și mai urbanizată, e necesar ca și aprovizionarea cu alimente să se mărească cu 70 la sută.

„Reducerea risipei alimentare după recoltare ar însemna o productivitate și securitate alimentară sporită pentru fermieri; o performanță economică îmbunătățită pentru guverne; și, cel mai important – alimente la un preț accesibil și într-o cantitate mai mare pentru consumatori. Minimizarea pierderilor după recoltare va avea, de asemenea și un efect pozitiv asupra mediului înconjurător”, a explicat Robert van Otterdijk, ofițerul în domeniul industriei agroalimentare la FAO, conform sursei citate.

Care sunt factorii

Potrivit experților, factorii care duc la risipa de alimente în etapa post-recoltare variază de la prelucrarea ineficientă a produselor la deteriorarea lor în timpul transportării sau în urma unei depozitări deficitare, până la deciziile de gestionare incorecte și infrastructura insuficientă pe parcursul circuitului „de la fermă la consumator”.

În acest sens, Blazhe Josifovski, președintele organizației Ajde Makedonija, din Macedonia de Nord și Anatolie Fala, directorul de program de la Agenția Națională pentru Dezvoltare Rurală, din Republica Moldova, au prezentat studii de caz reflectând aplicarea bunelor practici de recoltare și post-recoltare pentru a îmbunătăți performanțele lanțului valoric și a reduce risipa de alimente în regiune.

Sursă foto: hartareciclarii.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol