13 iulie 2024, 20:23

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice valabilă pentru intervalul 17 – 23 aprilie, citate de Agerpres.

Astfel, potrivit experților, în cea mai mare parte a Crişanei, local în centrul Dobrogei, vestul, centrul, nordul, estul şi sudul Moldovei, izolat centrul Transilvaniei, nord-estul Munteniei şi nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată. Totodată, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), aceasta va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată), pe suprafeţe agricole extinse din Crişana şi izolat în nord-vestul Banatului.

„Pe ansamblu, regimul hidric din aer şi sol va fi în general favorabil desfăşurării normale a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie”, arată specialiştii ANM.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la înfrăţire (60-100%) şi alungirea paiului (10-80%). În semănăturile tardive se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia (75-100%) şi înfrăţire (10-100%). Cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (10-18 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) şi butonizarea (10-20%), la nivelul întregii ţări. În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais) îşi vor continua înflorirea, legarea rodului şi Înfrunzirea, iar seminţoasele, înmugurirea, dezmugurirea şi începutul înfloririi (măr). La viţa-de-vie se vor semnala fazele de „plâns” şi local, înmugurirea, în cea mai mare parte a podgoriilor.

Sub aspect fenologic, sfecla de zahăr din principalele bazine de specialitate se va afla la germinare şi răsărire, iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea încolţirii. Culturile de floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată vor parcurge germinarea şi izolat, începutul răsăririi, extinzându-se totodată lucrările de semănat.

Specialiştii ANM recomandă continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof), administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă, efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp şi aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.

Sursă foto: artaalba.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol