16 iunie 2024, 0:14

În acest weekend, un nou val de praf saharian

Un alt nor de praf saharian urmează să ajungă deasupra Europei în acest weekend, potrivit serviciului european de supraveghere atmosferică Copernicus. Serviciul nu a precizat deocamdată dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber, aşa cum a fost cel de la începutul lunii februarie. Norul se deplasează spre nordul planetei şi urmează să afecteze anumite regiuni din Europa în cursul weekend-ului şi la începutul săptămânii viitoare.

Cea mai mare cantitate de praf va fi peste estul Spaniei şi nordul Franţei, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia. Norul de praf deşertic poate face ca cerul să devină roşu, poate limita vizibilității sau poate duce la apariţia unor urme pe maşini şi geamuri, din cauza depunerilor de praf, dar impactul acestora este dificil de cuantificat în avans.

Copernicus prognozează o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi posibil în Regatul Unit şi ţările din Benelux, avertizând asupra impactului acestui nor de praf asupra căilor respiratorii şi a depunerilor pe sol. Noul precedent, care s-a deplasat deasupra Europei în perioada 4-8 februarie, a dus la depunerea mai multor micrograme de particule pe metru pătrat în cea mai mare parte a regiunilor din sudul Europei, echivalentul unei cantităţi de câteva sute de ori mai mare decât media.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol