17 aprilie 2024, 21:56

Ce trebuie să știi despre „Luna Sângerie” din 26 mai

Nu s-a mai întâmplat din 20 ianuarie 2019, dar așteptarea de peste doi ani se încheie la 26 mai 2021, când o scurtă eclipsă lunară totală va fi vizibilă din America de Nord și zona Pacificului. Cunoscut în mod colocvial ca o „Luna Sângerie” (în ciuda faptului că o Lună eclipsată are de fapt o culoare roșiatică de cupru), este un eveniment astronomic care nu trebuie ratat.

Iată șapte lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre acest eveniment:

1. Este cea mai apropiată Lună plină din 2021, o „Superlună”

Luna plină din 26 mai 2021 va fi cea mai mare a anului, deoarece apare în timp ce satelitul nostru se află în cel mai apropiat punct de Pământ, pe orbita lunară ușor eliptică – perigeu. Cu câteva ore înainte de eclipsă, Luna va fi cea mai apropiată de Pământ anul acesta, la „doar” 357,311 kilometri. Luna va părea cu aproximativ 8% mai mare decât o Lună plină de dimensiuni medii.

2. Va provoca maree regale dramatice

Eclipsa în sine este un eveniment vizual, dar poziția Lunii va provoca maree de primăvară perigeane foarte înalte, cunoscute și sub numele de „maree regale”, ceea ce va crește amenințarea inundațiilor în zonele de coastă.

3. De pe Coasta Pacificului vei avea cea mai bună vedere

Întreaga eclipsă va fi vizibilă cel mai bine de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii până la Pacificul de Sud, Noua Zeelandă, Australia și Asia de Est. Din SUA, în special din Los Angeles și San Francisco, evenimentul va fi vizibil aproape de apusul Lunii pe cerul de vest în primele ore, în timp ce în Asia de Est (inclusiv în Hong Kong și Singapore), Luna plină va fi eclipsată chiar după răsăritul său.

4. Totalitatea va fi scurtă și strălucitoare

O eclipsă totală de Lună are loc atunci când o lună plină trece prin umbra lungă a Pământului în spațiu. Acest lucru se întâmplă doar ocazional și poate dura de la 105 minute (ca în 2018) la doar cinci minute (ca în 2015). Pe 26 mai 2021, va dura doar 14 minute și 30 de secunde, deoarece, în loc să călătorească prin centrul umbrei Pământului, Luna va trece prin partea sa de nord, la doar 34 km de exteriorul său. În consecință, partea nordică al Lunii se prezice a fi destul de luminoasă în timpul totalității.

5. Luna roșie va fi aproape de o stea supergigantică roșie

În timpul eclipsei, Luna va fi în constelația Scorpionului și la aproximativ cinci grade de o stea enormă numită Antares. Cea de-a 15-a cea mai strălucitoare stea din cerul nopții și în mod inconfundabil roșiatică atunci când este privită cu ochiul liber, Antares este la 600 de ani lumină distanță și este de aproximativ 700 de ori mai mare decât Soarele.

6. Calea Lactee poate apărea în timpul totalității

Ieșiți în timpul unei Luni pline și încercați să găsiți Calea Lactee. Este cu adevărat dificil, chiar dacă stați sub un cer senin și întunecat. În timpul unei eclipse totale de Lună, cel mai mare poluator de lumină al cerului este efectiv oprit. Deci, timp de 14 minute și 30 de secunde, lumina Soarelui nu va inunda cerul nopții și poate apărea Calea Lactee de vară.

7. „Țara Cerului Întunecat” din Pacificul de Sud va avea cea mai bună vedere

Punctul central este foarte aproape de Niue, un atol de corali din Pacificul de Sud, cu o populație de 1.500 de oameni. O insulă independentă în centrul unui triunghi de națiuni alcătuit din Tonga, Samoa și Insulele Cook, la 2.400 km nord-est de Noua Zeelandă, Niue are statutul de Comunitate Internațională a Cerului Întunecat.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol