26 mai 2024, 22:30

Lumina stradală activată de vânt (FOTO + VIDEO)

Într-o încercare de a reduce amprenta ecologică a iluminatului stradal, studentul la proiectarea produselor Tobias Trübenabacher, a dezvoltat „PAPILIO”, o lampă stradală activată de vânt, care se aprinde numai atunci când este nevoie. Creată pentru proiectul său de absolvire la Universitatea de Arte din Berlin, invenția reduce poluarea luminoasă și emisiile de gaze cu efect de seră.

Când a dezvoltat ideea, Trübenbacher a analizat potențialul în creștere pentru utilizarea energiei eoliene, în special pe străzile orașului și impactul negativ al luminii artificiale intensificate. Poluarea luminoasă nu numai că are efecte negative asupra sănătății asupra oamenilor, cum ar fi provocarea tulburărilor de somn, depresie, boli cardiovasculare, diabet și cancer, dar are și un impact serios asupra florei și faunei.

Dispariția speciilor, pierderea orientării păsărilor migratoare, tulburarea semnificativă a migrației peștilor, precum și bioritmurile perturbate ale plantelor sunt doar o fracțiune dintre aceste consecințe. Se estimează că, în prezent, numai în Germania, într-o singură noapte de vară mor aproximativ 1,2 miliarde de insecte, din cauza iluminatului stradal.

Spre deosebire de iluminatul stradal tradițional, PAPILIO generează electricitate cu un generator eolian integrat. Un rotor integrat, realizat din tablă pliată, conectat la un generator de 300 W, este utilizat pentru a produce energie neutră din punct de vedere climatic. Pentru funcționarea sa, direcția vântului este irelevantă și, datorită orientării sale diagonale, rotorul funcționează atât cu fluxuri de aer verticale (vânt natural), cât și orizontale (de exemplu, fluxul de aer cauzat de trafic).

O baterie reîncărcabilă stochează energia electrică generată. Acest lucru face posibilă operarea lui PAPILIO complet autonomă în zone cu vânt, fără a fi necesară o infrastructură subterană de energie electrică scumpă. Alternativ, produsul poate fi conectat și la o rețea electrică existentă, pentru a oferi surplusul de energie în rețea, în timpul vânturilor puternice.

Foto: Designboom


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol