18 iulie 2024, 23:06

Lemurienii, leopardul de zăpadă și broasca țestoasă gigantă, expuși unui risc ridicat de dispariție

Lemurienii, leopardul de zăpadă și broasca țestoasă gigantă din Galapagos, ar putea fi expuși unui risc ridicat de dispariție.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care planeta se încălzește cu peste 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, avertizează o nouă cercetare, citată de green-report.ro.

Este vorba despre o analiză a 8.000 de evaluări a riscului pentru diferite specii. Aceasta arată că pericolul de dispariţie este ridicat în aproape 300 de zone în care biodiversitatea este esenţială, atât pe uscat cât şi în oceane, dacă temperaturile cresc cu mai mult de 3 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială, conform studiului publicat în Biological Conservation.

Suprafaţa Pământului s-a încălzit deja cu 1 grad Celsius iar promisiunile asumate în cadrul Acordului de la Paris prevăd limitarea acestei încălziri la sub 2 grade Celsius sau chiar la 1,5 grade Celsius, însă angajamentele actuale ale statelor pun lumea pe calea unei încălziri de peste 3 grade Celsius până la sfârşitul secolului sau chiar mai repede.

Astfel, potrivit experților, speciile endemice, care trăiesc în exclusivitate într-un anumit teritoriu, vor fi cele mai afectate. Leoparzii de zăpadă din Himalaya, marsuinii de Pacific din Golful California, lemurienii din Madagascar sau elefanţii din pădurea africană riscă să dispară dacă umanitatea nu îşi reduce emisiile de gaze cu efect de seră, atenţionează acest studiu.

Analiza a 270 de puncte fierbinți de biodiversitate sugerează că aproape jumătate din speciile marine endemice și 84% din speciile endemice de munte se vor confrunta cu dispariția dacă planeta se încălzește cu mai mult de 3 grade Celsius, care s-ar putea întâmpla în 2100, dacă tendințele actuale continuă.

Dacă lumea reușește să se mențină la 1,5° C de încălzire, doar 2% din speciile endemice terestre ar fi expuse riscului de dispariție, comparativ cu 20% la peste 3° C, conform analizei a sute de studii existente.

Creșterea este și mai semnificativă în ecosistemele marine.

„Riscul de extincție crește semnificativ pentru ceea ce este considerat a fi o uşoară încălzire, iar speciile endemice sunt cele care suferă cel mai mare prejudiciu”, a declarat cercetătorul principal Stella Manes, doctorand la Universitatea Federală din Rio de Janeiro.

În total, peste 90% dintre speciile endemice terestre şi 95% dintre speciile marine vor fi afectate de încălzirea globală, susţin oamenii de ştiinţă. La tropice, două treimi dintre specii ar putea să dispară.

Până în prezent, principalele ameninţări au fost pierderea habitatului asociată expansiunii urbane, mineritului, agriculturii şi vânătorii.

Sursă foto: barks.ru.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol