17 aprilie 2024, 11:43

Hainele și încălțămintea reciclabile, noua preocupare ecologică

Potrivit Fundației Ellen MacArthur, producția de îmbrăcăminte la nivel global s-a dublat din anul 2000 până în 2015. În aceeași perioadă, numărul de purtări ale unei haine a scăzut cu 36%. Aproximativ în aceeași perioadă, conform Forumului Economic Mondial, au fost achiziționate cu 60% mai multe articole de îmbrăcăminte, dar consumatorii au păstrat doar jumătate.

Marile companii producătoare de vestimentație sunt tot mai criticate deoarece lanțul lor de aprovizionare contribuie la depozitele de deșeuri și cauzează alte forme de poluare pe tot parcursul procesului de fabricație. Dar unele firme celebre lucrează cu start-up-uri din tehnologie pentru a curăța dulapurile oamenilor de hainele care ar ajunge la gunoi sau s-ar degrada necontrolat.

Ceva nou din ceva vechi

Unele companii, cum ar fi H&M, încearcă să-și crească sustenabilitatea. De exemplu, la unul dintre magazinele din Stockholm, clienții pot plăti o sumă pentru a avea îmbrăcămintea nedorită transformată în articole de îmbrăcăminte noi, printr-un proces care descompune fibrele vechi și le combină cu altele noi.

Dar reciclarea mecanică tradițională, care este utilizată mai mult, are limitele sale. Companii precum Evrnu caută să reducă fibrele la componentele lor chimice de bază și să le construiască înapoi cu un impact mai mic asupra mediului. Primul produs al firmei, care va fi disponibil în 2021, transformă bumbacul în „liocel”, o fibră de celuloză care este fabricată acum doar din lemn. Evrnu a colaborat cu mai multe mărci, inclusiv Adidas, pentru a utiliza fibrele reciclate în țesăturile lor.

Un alt domeniu de interes implică noi fibre și materiale care se bazează pe produse care se găsesc în natură, dar nu derivă din animale. Mai multe companii dezvoltă alternative la piele, deoarece pieile sunt deosebit de problematice, din cauza vacilor producătoare de metan și a metodelor de vopsire care implică adesea substanțe chimice toxice precum cromul. Pielea vegană, în ciuda denumirii sale ecologice, nu este mai bună, pentru că folosește plastic.

Piele din ciuperci? De ce nu!

O alternativă este pielea de ciuperci, care se bazează pe miceliu. Acesta a fost folosit de mii de ani într-o varietate de moduri, chiar și pentru a vindeca rănile. Utilizările inițiale vor fi în tapițeria auto, dar accentul va fi pus treptat și pe îmbrăcăminte și încălțăminte.

Pe de altă parte, Thousand Fell, un producător de încălțăminte care folosește în principal materiale reciclate, dorește să le faciliteze consumatorilor reciclarea pantofilor. În noiembrie 2020, Thousand Fell a făcut echipă cu UPS pentru a oferi consumatorilor o modalitate mai ușoară de reciclare a încălțămintei uzate prin preluarea acesteia de la domiciliu.

În cele din urmă, aceste evoluții vor transforma lumea modei atât timp cât clienții vor cumpăra produsele inovatoare. În acest sens, aspectul și senzația oferită, precum și prețul, sunt importante.

Foto: Celia Spenard-Ko (Unsplash)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol