25 iunie 2024, 9:25

Ghioceii, protejați prin lege. Dacă îi culegi, riști până la un an de închisoare

Nu mulți știu că ghioceii sunt protejați prin lege în România iar culegerea acestora se pedepsește în România cu până la un an de închisoare.

Mai precis, în România există trei specii de ghiocei: Galanthus nivalis, Galanthus plicatus și Galanthus elwesii.

Potrivit legislației din România, comercianții ghioceilor sunt obligați să dețină un aviz de mediu ca să dovedească faptul că sunt plante de cultură.

Legislația

  • Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice (culegerea lor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni sau un an sau cu amendă)
  • Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice
  • Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

„An după an, cohorte de «întreprinzători», profitând de așa zisă ”tradiție” și de ignoranța cumpărătorilor acestui ”simbol”, iau cu asalt tot mai puținele păduri din jurul orașelor și smulg fără discernământ orice exemplar vizibil de Galanthus. Majoritatea sunt luați cu tot cu rădăcină, făcând imposibilă înmulțirea lor în anii următori și nu este de mirare că specile de ghiocei sunt ”aproape amenințate” (near thereatened), ”vulnerabile” (vulnerable) sau chiar ”pe cale de dispariție” (critically endangered) în câteva dintre țările europene, așa cum se menționează pe Lista Roșie a speciilor periclitate”, au scris cei de la Ierburi Uitate.

Sursă foto: eva.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol