20 aprilie 2024, 16:57

Se taie copacii în cartierul tău? Află ce poți face din Ghidul de supraviețuire civică!

„Ghidul de supraviețuire civică” este un material realizat de Grupul ONG-uri pentru Cetățean TamTam și se adresează tuturor celor care își doresc să se implice civic în cartier, oraș sau în țară. Disponibil pe site-ul coaliției TamTam, ghidul te ajută să înțelegi care îți sunt drepturile. Vei descoperi o colecție ilustrată de situații comune, din care vei învăța să faci primii pași spre rezolvarea incidentelor: cum să te aperi de abuzuri, unde să reclami ilegalități și cât de mult contează să faci echipă cu cei care gândesc la fel ca tine.

 

Ghidul a fost realizat de CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) și APADOR-CH și ilustrat de Tuan Nini. Conceptul ghidului și campania de comunicare au fost realizate împreună cu agenția FCB Bucharest.

„Pe strada mea se taie sau se toaletează incorect copaci”

Conform lucrării, „statul recunoaște dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori și arbuști, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare” (Legea 24/2007).

Ce trebuie să știi

În cazul spaţiilor verzi care aparțin domeniului public, întreţinerea revine primăriei prin A.D.P. (Administraţia Domeniului Public). În ceea ce privește toaletarea arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar etc.), este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora. Excepţie fac lucrările de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul reţelelor aeriene.

Ce poți face

  • Verifică dacă instituţia care se ocupă de toaletarea sau tăierea copacului are aviz de mediu. Toaletarea și/sau tăierea fără aviz de mediu este faptă penală.
  • Verifică dacă procesul de toaletare sau tăiere, cât și avizul respectă prevederile legale.
  • Verifică unde se încadrează copacii în Registrul Spaţii Verzi.

 

Dacă instituţia nu are aviz de mediu și nu respectă prevederile legale:

  • cheamă poliţia locală;
  • sună la serviciul Control și Protecţia Mediului
  • mobilizează vecinii și ieșiți în stradă;
  • sesizează Garda de Mediu;
  • solicită autorităţilor să replanteze copaci acolo unde au avut loc defrișări.

 

„Spațiul dintre blocuri sau o zonă din parc este brusc împrejmuită de un șantier”

Ce trebuie să știi

Acțiunile de reamenajare ar trebui să aibă panou de informare. De asemenea, informații despre proiect ar trebui să găsești pe site-ul instituției și/sau în Hotărârile de Consiliu Local adoptate în cadrul ședințelor de consiliu (la care poți participa în baza Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică).

Ce poți face

Poți suna, scrie și/sau merge în audiență la Administrația Domeniului Public din cadrul primăriei de care aparține spațiul respectiv și le poți cere informații în baza Legii 544/2001.

  • Dacă se desfășoară lucrări fără existența unui panou care să ofere toate informațiile necesare, poți sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții.
  • Odată ce ai aflat suficiente informații și ai discutat cu cât mai mulți vecini, luați legătura cu beneficiarul lucrării (probabil Administrația Domeniului Public/Primăria). Arătați că pentru comunitate e important să fie consultată atunci când se fac astfel de lucrări. Spuneți cum considerați voi că ar trebui să fie amenajat spațiul respectiv și de ce.

 

Există o serie de reglementări care stabilesc regulile pe baza cărora se poate interveni în spațiul public, inclusiv reguli de consultare a cetățenilor din zonă. Găsești aici mai multe informații.


Consultați ghidul pe site-ul coaliției TamTam. Grupul ONG-uri pentru Cetățean TamTam este o coaliţie de 18 organizații neguvernamentale care își propune să facă “tam-tam” pentru educație, justiție socială, drepturile omului, mediu, libertatea de expresie și bună guvernare, ori de câte ori consideră că este necesar. Printre membri se află: CeRe, Active Watch, Greenpeace, Apador-CH, Centrul Filia.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol