26 aprilie 2024, 7:52

Germania: curtea superioară cere schimbarea legislației privind schimbările climatice

Curtea superioară a Germaniei a cerut modificări ale legislației germane în domeniul climei, spunând că pune o povară prea mare asupra generațiilor viitoare pentru a reduce emisiile de carbon. Curtea a spus că legea „încalcă libertățile reclamanților, dintre care unii sunt încă foarte tineri”, deoarece „alocă ireversibil sarcinile majore de reducere a emisiilor în perioada de după anul 2030”. Măsurile pe care guvernul german le-a stabilit pentru perioada post-2030 nu au fost „suficiente pentru a se asigura că tranziția necesară la neutralitatea climei se realizează în timp”. Curtea a cerut autorităților să stabilească obiective clare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră după 2030.

Verdictul este un obstacol pentru Angela Merkel, care promovase legea din 2019 drept un punct de cotitură în eforturile Germaniei de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Legea solicită țării să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990 și să nu aibă practic emisii până în 2050. De asemenea, stabilește cât de mult CO2 este permis în anumite sectoare, cum ar fi transporturile, agricultura sau construcțiile.

Printre reclamanții împotriva legii se numără și Sophie Backsen, a cărei familie locuiește pe insula Pellworm din Marea Nordului, nu departe de Hamburg. Ea susținuse că insula este amenințată de creșterea nivelului mării, cauzată de încălzirea globală, iar eșecul guvernului german de a aborda în mod adecvat problema sa a echivalat cu o încălcare a drepturilor sale fundamentale.

Miniștrii au salutat decizia instanței, care impune guvernului să rescrie legea până la sfârșitul anului. Experții au declarat că hotărârea curții ar putea avea un impact profund asupra politicii guvernamentale: Germania ar putea fi forțată să devanseze eliminarea planificată a utilizării cărbunelui până în 2038. Autoritățile ar trebui să evite o situație în care povara reducerii emisiilor este pusă pe generațiile viitoare, care sunt, de asemenea, „expuse unei pierderi de libertăți care le afectează întreaga viață”.

Foto: „Luiseninsel Großer Tiergarten Berlin”, Tobias Nordhausen, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol