16 iunie 2024, 3:29

O altă gâscă cu gât roșu a dispărut din România

Reprezentanții Societății Ornitologice din România (SOR) informează că încă o gâscă cu gât roșu a dispărut din România și este al cincilea caz din 2020 până în prezent. Pasărea dispărută era echipată cu un transmițător de către ornitologii din Kazahstan. Pe 29 decembrie 2021, brusc, a pierdut din altitudine, în zona unor terenuri cultivate de lângă satul Sinoe. Specialiștii români sugerează că ar fi fost vânată.

Din înregistrări, reiese că, trei zile, gâsca Talgat a înnoptat în zona Lacului Sinoe și s-a hrănit în timpul zilei pe terenurile de lângă sat. Potrivit datelor înregistrate, în 22 decembrie 2021, la 8 dimineața, gâsca s-a deplasat din zona de odihnă în zona de hrănire, zburând apoi din loc în loc pe terenurile cultivate din apropiere, dar, la ora 14, a pierdut brusc din altitudine. După ce emițătorul a continuat să transmită permanent din același loc, o echipă SOR s-a deplasat în zonă, dar acțiunea de căutare a fost întârziată de condițiile meteorologice nefavorabile.

După ore de căutări, biologii de  la SOR au găsit câteva pene din aripă, transmițătorul și inelul metalic de la Institutul de Zoologie din Kazahstan, în vegetația uscată din zona mlăștinoasă, cunoscută de localnici sub numele de „Rățărie”, zonă aflată în apropiere de Grindul Lupilor. Din analiza făcută la fața locului, s-a putut constata că nu erau urme de mușcătură pe curelele de teflon ale transmițătorului, ci tăieturi vizibile, penele de aripă smulse nu prezentau urme de mușcături, iar inelul metalic a fost găsit la mică distanță de transmițător, însă nici acesta nu avea urme de mușcături.

Pe emițător erau urme de noroi, dar nu erau suprafețe acoperite cu noroi în locul în care a fost descoperit, iar în apropierea inelului metalic nu au fost găsite oase sau alte părți din piciorul gâștei. De asemenea, echipa de biologi nu a găsit corpul gâștei cu gât roșu.

În Kazahstan, compania privată care gestionează fondul de vânătoare dintr-unul dintre cele mai importante locuri de odihnă pentru aceste păsări, aflat pe ruta de migrație, a extins zona unde vânătoarea este interzisă, pentru a se asigura că gâștele nu sunt deranjate de această activitate.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol