9 iulie 2024, 3:46

Franța: posibil referendum despre includerea protecţiei mediului în Constituţie

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, doreşte consultarea francezilor, printr-un referendum, în ceea ce priveşte introducerea în Constituţie a prevederii că mediul înconjurător trebuie protejat. Înainte să fie supus unui vot cetăţenesc, textul va trebui să fie votat de parlament. Mulţi politicieni se întreabă dacă va exista timpul necesar pentru ca acest proiect să poată fi dus la capăt, la un an şi jumătate de la alegerile prezidenţiale şi pe fondul unei epidemii galopante.

În 2018, Nicolas Hulot, ministrul Tranziţiei Ecologice, unul dintre cei mai activi militanţi pentru o mai bună conservare a mediului înconjurător, era cel care propunea înscrierea în constituţia franceză a luptei împotriva schimbărilor climatice. Doi ani și ceva mai târziu, există o dezbatere legată de cuvintele pe care preşedintele Macron doreşte să le introducă în Constituţie:

“Statul garantează prezervarea biodiversităţii, a mediului înconjurător, a luptei împotriva dereglărilor climatice”.

Este important cuvântul “garantează”, deoarece el oferă consecinţe juridice puternice. Preşedintele Senatului a deschis deja calea pentru depunerea de amendamente, pentru a fi găsit cel mai bun echilibru.

Textul ar urma să ajungă în martie la Adunarea Naţională, pentru a fi dezbătut. Dacă va avea loc, acest referendum ar fi primul organizat  în Franţa în ultimii 15 ani şi primul din domeniul ecologiei.

Foto: Ilnur Kalimullin (Unsplash)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol