26 aprilie 2024, 3:55

Fecalele umane protejează pădurile din Malawi

O închisoare din Malawi și-a dat seama că aruncă un combustibil valoros pe canalele de scurgere. Acum, acolo se folosește puterea energetică a fecalelor umane, ajutând atât deținuții, cât și pădurile. Pentru a alimenta cu energie bucătăriile, închisoarea a fost dotată cu un sistem de biogaz, care transformă materia organică, inclusiv deșeurile umane, în energie.

Fabricat din foi de plastic, sistemul are o intrare prin care se introduc fecale și alte deșeuri, apoi acolo sunt scufundate în apă. Apa creează un mediu anaerob care permite bacteriilor să descompună biomasa în metan, care este împins printr-un sistem de conducte către sobele de gaz din bucătăria închisorii.

Sistemul a îmbunătățit condițiile pentru deținuții din închisoare – prizonierii nu mai sunt însărcinați cu rutina zilnică obositoare de tăiat lemn de foc. Sistemul este foarte curat și eficient și nu există un miros nesănătos care să însoțească schimbarea combustibilului.

Astfel s-a redus consumul de lemne de foc cu aproximativ jumătate, de la 60 de metri cubi pe lună, la aproximativ 29 de metri cubi. Aparatul a contribuit, de asemenea, la reducerea facturilor de electricitate.La capacitate maximă, sistemul ar putea prelucra 230 de metri cubi de materii fecale pe zi. Oficialii închisorii speră că, odată cu trecerea timpului, aparatul va contribui la reducerea cheltuielilor cu electricitatea și lemnul de foc cu până la 80%.

Din aparat mai rezultă un subprodus de suspensie, care este utilizat ca îngrășământ organic în mica fermă din închisoare și astfel contribuie la creșterea producției de legume. Speranța este că acest lucru va reduce nivelurile de malnutriție în rândul deținuților, în special pentru cei care au HIV.

Malawi este una dintre cele mai dens populate țări din Africa și 97% din populația țării depinde de biomasă pentru energie și, în special, de lemn.

Foto: Madalitso Wills Kateta (via BBC)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol