18 mai 2024, 0:32

Ecologizarea râului Cerna, îngreunată de ruperea unui baraj

Ecologizarea râului Cerna demarată luni a fost îngreunată de ruperea unui baraj flotor din amonte de podul de la Comarnic.

Anunțul a fost făcut de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

„În cursul nopţii, barajul flotor din amonte de podul de la Comarnic a cedat în urma presiunii deşeurilor şi a buştenilor de mari dimensiuni veniţi din amonte. Acesta fusese montat de Administraţia Bazinală de Apă Banat cu scopul de a opri pet-urile de mici dimensiuni şi materialul lemnos să ajungă în aval. O parte din deşeurile acumulate şi transportate în ultimele de zile de viituri curg spre Dunăre şi spre acumularea Porţile de Fier. Din acest motiv, operaţiunea de curăţare a râului Cerna este îngreunată. Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), împreună cu cele ale Administraţiei Bazinale de Apă Jiu (ABA Jiu)- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi au ajuns deja în zonă şi colectează pet-urile de pe maluri şi din cursul de apă. Operaţiunea se efectuează manual, din barcă”, se menţionează într-un comunicat remis Agerpres.

Astfel, din cauza ruperii barajului, intervenţia cu utilajul grefier sau colectarea lui manuală a devenit imposibil de efectuat din punct de vedere tehnic.

„Materialul lemnos se va fi opri la grătarele de la acumularea Porţile de Fier şi va fi colectat prin greblare de către S.C. Hidroelectrica S.A., compania care are în administrare lucrarea. Nu este pusă în pericol funcţionarea hidrocentralei. Acţiunea este organizată, din surse proprii, cu utilajele şi materialele de intervenţie din dotare. La aceasta, participă 26 de angajaţi, dintre care 15 provin de la cele trei formaţii de lucru (din Herculane, Caransebeş şi Moldova Nouă) din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin (ABA Banat) şi alţi 11 de la două formaţii din cadrului Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi (Topolniţa şi Mehedinţi)”, potrivit comunicatului citat.

Sursă foto: radioresita.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol