Micile gesturi contează pentru protecția mediului înconjurător. Când mergi la plajă, sunt multe aspecte asupra cărora poți avea un impact hotărâtor, de la alegerea protecției solare la ustensilele folosite la picnic. Iată câteva sfaturi.
Alegerea protecției solare
Alegerea unei protecții solare este un puzzle, atât de mulți parametri sunt de luat în considerare: eficacitatea filtrării UV, absența ingredientelor potențial dăunătoare sănătății și mediului, ambalarea, textura. Trebuie mai întâi să evităm nanoparticulele și filtrele solare care pot fi perturbatoare endocrine (de exemplu benzofenona-1 sau oxibenzona). Prezența nanoparticulelor, care perturbă viața acvatică și în special cea a coralilor, este indicată de mențiunea BP2 de pe ambalaj. Ar trebui să eviți și cremele cu silicon, a căror degradare este lentă și care poluează mediile acvatice. Pentru a evita plasticul, poți opta pentru o cremă solidă.
Picnic sustenabil
În fiecare an, între patru și 11 milioane de tone de deșeuri din plastic sunt aruncate în oceane. Ambalajele alimentare de unică folosință sunt cele mai dăunătoare și reprezintă jumătate din deșeurile găsite pe plaje. Obiectele refolosibile sunt cei mai buni aliați ai noștri: ambalaje și ustensile din oțel inoxidabil, sticlă sau alte materiale ecologice.
Ochelari de soare durabili
Este bine să alegeți mărci care garantează ochelari cu design ecologic (rame, lentile etc.). Alternative se găsesc în materiale reciclate sau bio: bioacetat, PLA (acid polilactic), vinil reciclat, scoici, cânepă etc. Pentru lemn, trebuie să fii atent la sursă. Acordați atenție originii și trasabilității. Este bine să alegi niște ochelari rezistenți și să ai grijă de ei, ca să nu-i schimbi cel puțin zece ani.
Costum de baie reciclat? De ce nu?
Puteți căuta costume de baie la mâna a doua sau să apelați la mărci care sunt responsabile. Apoi, cumpărăm un costum de baie pentru un sezon sau astfel încât să dureze trei, patru, cinci ani? Slipul de înot sau bikinii sunt de obicei confecționați dintr-un material sintetic poluant (nailon sau poliester), iar alternativele mai ecologice de astăzi provin din materiale reciclate. De exemplu, Econyl, adică deșeuri de plastic reciclate 100% (sticle și plase de pescuit, în special colectate de pe plaje). De asemenea, putem lua în considerare locul de producție al costumului de baie (favorizând Europa) și etichetele aplicate (Oeko-Tex pentru materiale dăunătoare, Fairtrade pentru condițiile de producție etc.).
Comentariile sunt oprite pentru acest articol