18 mai 2024, 6:38

Companiile pot achiziționa produse din pânză reutilizată folosind jumătate din fondul „taxei pentru dizabilitate”

Companiile sau instituțiile publice care au peste 50 de angajați pot achiziționa produse din pânză reutilizată folosind jumătate din fondul „taxei pentru dizabilitate”.

Printre aceste produse fac parte sacoșe din bumbac, măști reutilizabile, mărțișoare textile și alte accesorii din pânză reutilizată, potrivit green-report.ro.

Astfel, potrivit Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, „Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați” (alin.2, art.77).

„În România rata șomajului este de 90% în rândul persoanelor cu dizabilități. Acest lucru ne-a determinat, încă de la înființare, să oferim locuri de muncă persoanelor cu nevoi speciale. Este mare nevoie de susținerea acestui grup vulnerabil, iar companiile și instituțiile publice se pot implica acum direct în susținerea lor: achiziționează, fără costuri suplimentare, produsele pe care persoanele cu dizabilități le creează. Susținând o unitate protejată, nu doar că asiguri locuri de muncă pentru persoane vulnerabile, ci și incluziunea lor socială”, a explicat Andreea Savin, project manager al Atelierului de Pânză, proiect al ONG-ului Viitor Plus, potrivit sursei citate.

Astfel, organizațiile interesate semnează un contract de vânzare-cumpărare și un acord de parteneriat la care unitatea protejată atașează fișele de post ale persoanelor cu dizabilități care au lucrat produsele respective și o factură fiscală care atestă achiziția. Documentele menționate pot fi puse la dispoziție de Atelierul de Pânză.

În Atelierul de Pânză sunt confecționate produse textile de tipul: sacoşe reutilizabile din bumbac 100% (netratat, nevopsit, neînălbit), măști reutilizabile din bumbac și produse create din deșeuri textile pre-producţie, care astfel prind o nouă viață.

Sursă foto: viitorplus.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol