18 iunie 2024, 4:45

Cea mai mare peșteră din lume, în Vietnam. Care este povestea VIDEO

Cea mai mare peșteră din lume se află în Vietnam și se înalță, pe alocuri, până la 200 de metri.

Poartă numele de Son Doong și a fost descoperită întâmplător. Peștera este situată în apropiere de granița LaosVietnam. Potrivit lui Howard Limbert, această peșteră este de cinci ori mai mare decât peștera Phong Nha, considerată anterior cea mai mare peșteră din Vietnam, potrivit Wikipedia.

Aceasta a fost deschisă în urmă cu opt ani publicului pentru vizitare.

În interior se găsesc un tunel de peste cinci kilometri, o barieră de calcit de 90 de metri înălţime – „Marele Zid al Vietnamului” – stalagmite şi stalactite gigantice, informează AFP, citată de Agerpres.

Povestea

Son Doong a fost descoperită în anul 1991, atunci când Ho Khanh, un culegător local, a descoperit accidental intrarea în peşteră.

Bărbații din jungla locală s-au temut de peșteră pentru șuieratul făcut de râul din subteran. Cu toate acestea, abia în 2009 a fost adusă la cunoștința publicului, atunci când un grup de oameni de știință britanici de la British Cave Research Association, conduși de Howard Limbert, au realizat un studiu în Phong Nha-Ke Bang la 10-14 aprilie 2009, potrivit Wikipedia.

Peștera se află în Parcul Naţional Phong Nha-Ke Bang, parc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Patru ani mai târziu de la data descoperirii, o parte din aceasta a fost deschisă turiştilor. Cu toate acestea, o singură agenţie de turism, Oxalis, a fost autorizată să organizeze tururi de vizitare în peşteră, o modalitate bună de a limita numărul de vizitatori.

Sursă foto: cnn.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol