18 mai 2024, 20:27

Castorii produc pagube importante în Harghita

Digurile de pe mai mulţi afluenţi ai Oltului sunt distruse de castori. Aceștia s-au înmulțit îngrijorător în Harghita, dar nu se poate interveni, deoarece animalele sunt protejate de lege. De la câteva familii aduse acum 20 de ani printr-un proiect de repopulare din judeţele Braşov şi Covasna, castorii s-au înmulțit atât de mult că oamenii nu fac față pagubelor.

Pe pârâul care curge lângă drumul național 11B, în apropierea comunei Casin, castorii au doborât numeroși copaci și au construit pe o lungime de aproximativ 200 de metri nu mai puțin de 15 baraje. Situația este gravă și în zonele intravilane. Digurile ridicate pentru a apăra localitatea de furia apelor sunt străpunse de sute de vizuini.

Legile care protejează castorii nu ţin cont însă de dezastrul pe care-l lasă în urmă aceste mamifere. Este interzisă orice intervenţie în habitatul lor.

Castorii sunt mamifere rozătoare acvatice care pot ajunge până la 90 de cm lungime și o greutate de 30 de kilograme. Unele baraje construite de castori ajung şi la doi metri şi sunt extrem de greu de distrus.

Foto: Pat Gaines, Flickr, CC BY-NC 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol